05 февруари 2020

Рулца с лютеница




¼ кубче прясна мая (10-11 г)
300 мл топличка вода
6 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
550-600 г брашно

3-4 с.л. лютеница
шарена сол за поръсване


Маята се разбърква със захарта, малко водичка и 1-2 лъжици брашно и получената кашица се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява (не всичкото наведнъж), добавя се солта и се оформя на кладенче, в което се наливат шупналата мая, зехтинът и водата. Омесва се средно меко тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и без дълго месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса 30-40 мин. на топло (във фурната на 50 градуса).
Втасалото тесто се разточва на правоъгълна кора, дебела около 1 см, и се намазва с лютеница (няма нужда да е много дебело, защото в такъв случай голяма част от нея ще изтече при рязането).




Навива се на руло и се нарязва на резенчета, дебели около 2 см.




Получените рулца се нареждат на разстояние (за да не залепват едно за друго, а да си останат отделни питчици) в 2 тави, покрити с хартия за печене. Поръсват се по желание с шарена сол (аз поръсих само втората тава) и се оставят да втасат отново около 40-45 мин.




Втасалите рулца се пекат на 160 градуса на долен реотан с вентилатор 18 мин. – трябва да се наблюдават да не причернее лютеницата. Оставят се малко да изстинат и са готови да ги нападаме!






Рулцата са великолепни – добре изпечени и с хрупкава коричка, мекички и пухкави отвътре. Много са красиви, цветни и ароматни.






Поръсените с шарена сол определено са по-добри!










2 коментара:

  1. Страхотни са тези тестени изделия Миме.Лютеницата е чудесен избор, но не всеки може да я консумира.Затова аз ползвам в такива случаи пиперково пюре и пак става хубаво и цветно.
    Поздрави и лека нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, не се съмнявам, че и с пиперково пюре ще се получи супер! Чудесна идея, Ели! Аз просто търся алтернативи на старите си рецепти, които са с животински продукти... Поздрави и от мен! :)

      Изтриване