24 януари 2014

Праз с картофи на фурна




Много обичам праз и всяка зима се чудя какво да сготвя с него (освен да си го хрускаме суров), но същевременно се притеснявам да го правя каквото и да било, защото за мен празът е като холестерола – има два вида – добър и лош. В някои случаи си го хапваме с удоволствие, но понякога ни причинява стомашни неразположения. Обаче завчера ме снабдиха с такъв, от който не ми става зле, и веднага му намерих приложение в следната манджица. Тя е нещо съвсем елементарно и непретенциозно, но се оказа изключително вкусна. А за един растителнояден си е направо кулинарно пиршество!
За 4 порции (малка тавичка с размери 22х17 см или подобна големина) са необходими:


4 средни картофа (½ кг)
2 стръка (300 г) праз
1 малко бурканче (200 мл) домати
7-8 клончета мащерка
сол на вкус
черен пипер
½ ч.ч. вода
струйка шарлан


Картофите се обелват и нарязват на тънки кръгчета (много удобно и красиво става с ренде Бьорнер на N3). Подреждат се стъпаловидно в подмазана тавичка. Посоляват се и отгоре се нареждат клончетата мащерка. Празът се нарязва на тънки колелца и се разпределя върху картофите. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Най-отгоре се разпределят доматите, полива се с малко шарлан и се налива водата. Тавичката се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече на 180 градуса около 1 час (сложих тавичката в студена фурна). Ако стане прекалено воднисто, фолиото се маха и гозбата се допича на вентилатор, за да се изпари излишната течност. Трябва да остане само на мазнинка – всъщност се получава божествено сосче…




Ястието е разкошно – изключително ароматно и вкусно. Много е хубаво с всякакви картофи, но превъзходно се получава с червени – те са сорт, подходящ за печене, плътни и сипкави. Водата пък спокойно може да се замени с бира – резултатът става още по-добър.




А на тези, които не обичат праз или се притесняват да го консумират по някакви причини, сипете само от картофите – ще останат очаровани от вкуса и аромата им! И не забравяйте да добавите към порцията чаша бяло вино!









Няма коментари:

Публикуване на коментар