25 февруари 2020

Мартеничка пискюлче с помпон




В стремежа си всяка година да правя и подарявам различни мартенички, се появяват все нови модели. Някои от тях обаче не са подходящи за господа – представляват различни цветя например. Затова се старая да пригодя по някакъв начин създадените вече модели в мъжки. Така пискюлчето с цветенце се превърна в пискюлче с помпонче – безспорно вариантът с топче е по-удачен за мъжкия ревер!


бяла и червена прежда
картонче с размер около 8-9 см
вилица
ножица
малки безопасни иглички


Мартеничката може да е в два варианта – бяло пискюлче с червено топче или червено пискюлче с бяло топче. За мен по-удачен е вторият, защото мартеничката е предназначена за господа, а по традиция Пижо е червен. Но и другият вариант е хубав – пък и нали трябва да има разнообразие…
И така, преждата с избрания цвят се намотава на картончето толкова пъти, колкото дебело желаете да е пискюлчето (за мен 25 намотки са опимални).




Получените намотки се завързват здраво с усукана бяло-червена връв, изхлузват се от картончето и се срязват с ножица в противоположния край. Получава се нещо като метличка. На около 2 см от горния край се завързва стегнато конец от същия цвят – и пискюлчето е готово. Приглажда се добре и се изравнява отдолу с ножицата.
Помпонът се изработва от прежда от другия цвят, като се правят 20 намотки на зъбите на вилица. С конец от същия цвят получените намотки се завързват през средния процеп на вилицата.




Намотката се изхлузва от вилицата и се стяга здраво, като се завързва на възел – получава се нещо като цветенце. Тогава внимателно се срязват всички намотки, разрошва се добре във всички посоки и полученото топче се подстригва с ножицата, за да се оформи добре отвсякъде.






С конеца от пристягането помпончето се завързва за пискюлчето, усуканата бяло-червена връв отгоре се завързва на панделка и се добавя безопасна игличка за закачване.




А така изглеждат мартеничките, изработени с по-тънка прежда (преди няколко години) – малко по-различни са, но пак толкова хубави… И даже си имат и синьо мънисто!




Мартеничката е много симпатична и няма проблем да бъде подарена и на някоя дама, но все пак е предвидена за господа – за тях изборът от модели е малко по-ограничен.










Няма коментари:

Публикуване на коментар