25 февруари 2020

Мартеничка пискюлче с цвете




Обичам всяка година да правя и подарявам различни мартенички, затова се старая да създавам все нови модели. Така се появи и въпросното пискюлче с цветенце, макар и преди доста години – измислила съм го отдавна, но тогава изпълнението му беше с по-тънка прежда и изглеждаше по-различно. Така че настоящите мартенички са нов живот на старата идея…


бяла и червена прежда
картонче с размер около 8-9 см
вилица
ножица
малки безопасни иглички


Мартеничката може да е в два варианта – бяло пискюлче с червено цвете или червено пискюлче с бяло цвете. За мен по-предпочитан е първият, защото мартеничката е по-подходяща за дами, а по традиция Пенда е бяла. Но и другият вариант е хубав – пък и нали трябва да има разнообразие…
И така, преждата с избрания цвят се намотава на картончето толкова пъти, колкото дебело желаете да е пискюлчето (за мен 25 намотки са опимални).




Получените намотки се завързват здраво с усукана бяло-червена връв, изхлузват се от картончето и се срязват с ножица в противоположния край. Получава се нещо като метличка. На около 2 см от горния край се завързва стегнато конец от същия цвят – и пискюлчето е готово. Приглажда се добре и се изравнява отдолу с ножицата.
Цветенцето се изработва с прежда от другия цвят, като се правят 15 намотки на зъбите на вилица. С конец от първия цвят получените намотки се завързват през средния процеп на вилицата.




Намотката се изхлузва от вилицата и се стяга здраво, като се завързва на възел – така цветенцето се получава само.




Внимателно се отрязват висящите конци от намотката, а с конеца от пристягането цветето се завързва за пискюлчето. Усуканата бяло-червена връв отгоре се завързва на панделка, добавя се безопасна игличка за закачване и с това мартеничката е готова.






А това са старите мартенички (с по-тънката прежда) – изглеждат малко по-различно, но пак толкова добре… С по-голямо цвете и синьо мънисто!




Мартеничката е по-подходяща за дами, но и господата не са пренебрегнати – за тях е вариантът с помпон вместо цветенце.










Няма коментари:

Публикуване на коментар