08 април 2020

Картофена салата със слънчогледова майонеза




Картофената салата е нещо колкото обикновено, толкова и вкусно и обичано от всички. Може да се приготви само от картофи и някакъв вид лук, а може да се освежи и с разни други зеленчуци и добавки. Обикновено се овкусява с олио по избор (може шарлан, зехтин или който каквото предпочита), но по-интересна и нестандартна става, ако се използва майонеза. А каква по-добра и по-подходяща от слънчогледовата! Рецептата е на Момичетата от града, но с малко доусъвършенстване от моя страна. Какъв вид лук ще се ползва, зависи от вкуса и желанията на всеки и от сезона. Аз предпочитам за целта червения лук (нарязан на тънки полумесеци), но през пролетта бих избрала няколко стръка пресен, а в зимния вариант заложих на праза.


1 кг картофи (10-ина картофа)
парче праз (15-20 см)
150-200 г слънчогледова майонеза
2 ч.л. сол (на вкус)
ябълков оцет


Картофите се сваряват и се обелват. Нарязват се на кубчета в купа и се посоляват на вкус. По желание може да се овкусят и с малко оцет (въпреки че майонезата е леко накиселяваща, за моя вкус това не е достатъчно). Добавя се майонезата и се разбърква. По желание (или според сезона и предпочитанията) може да се сложи и ситно нарязан магданоз или друга зелена подправка.






Салатата е колкото простичка и лесна, толкова и вкусна. Майонезата я прави по-интересна и пикантна и доставя голямо удоволствие на небцето. По желание на половинката ми понякога не режа картофите на кубчета, а ги намачквам небрежно – така баба му е приготвяла картофената салата (макар и не с майонеза) в детството му…








Няма коментари:

Публикуване на коментар