08 април 2020

Слънчогледова майонеза




Тази уникална майонеза открих при Момичетата от града – беше представена като сос, предназначен за една картофена салата във френски стил. Когато го приготвих обаче (спазвайки точно дадените там пропорции) се получи нещо по-различно от очакваното – беше нежно и пухкаво, с превъзходен вкус, но доста гъсто. Или казано накратко – това не беше типичен сос, беше си чиста майонеза. Но каква само! Феноменална! Оказа се обаче, че за картофената салата е по-добре сместа да е малко по-рядка (и по-кисела – поне за моя вкус), така че при следващия опит увеличих количествата на водата и лимоновия сок. Ето какво е нужно за тази превъзходна майонеза (излизат около 350 г):


100 г белени слънчогледови семки
50 г зехтин
½ ч.л. мед
2 скилидки чесън
1 ч.л. дижонска горчица
сок от 1 лимон
½ ч.л. сол
щипка черен пипер
100 мл вода


Слънчогледът се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива добре и всички продукти (включително и пулпът, останал след изстискването на лимона) се блендират заедно до гладка смес.
С количеството на водата естествено може да се варира – вероятно всеки има различни предпочитания за гъстотата на майонезата (зависи и за какво ще се ползва). Затова е по-добре да се започне с по-малко количество, което после може да се увеличи. Трябва да се отбележи, че като престои, майонезата се сгъстява и уплътнява.




Майонезата наистина е уникална! Пухкава и нежна, невероятно ароматна и вкусна! По-хубава е дори от оригиналния продукт с яйца – по-вкусна и много по-лека е от нея. По желание може да ѝ се добави щипка куркума за цвят, но и без това си е чудесна. Става за всичко – за сандвичи, салати или каквото друго ви хрумне… А ако се увеличи количеството на водата, се получава невероятен сос, изключително подходящ за различни печени зеленчуци и особено за фалафели и дюнери.









Няма коментари:

Публикуване на коментар