12 септември 2020

Панирани чушки на фурна




Панираните чушки са един от деликатесите на лятото – невероятно апетитни и изкусителни. Още от детството ми винаги са били на особена почит вкъщи, любими на цялото семейство. И освен че са божествено вкусни, много често са спасявали положението, когато „няма нищо готвено“… Но имат един огромен недостатък – пържени са. И в резултат на това – много мазни… Затова преди много време, когато променихме начина си на хранене, с безгранично съжаление ги извадихме от менюто си… Но след като в последните години много успешно преформих няколко любими пържени ястия в печени, установих, че и панираните чушки се поддават на тази тенденция. Те също стават прекрасни на фурна, без особена разлика във вкуса, но с едно значително предимство – не плуват в мазнина като пържените! Защото се пекат в суха тава и се поливат с тъничка струйчица шарлан след като се извадят от фурната. Колко чушки ще се панират, зависи от желаните порции.


печени чушки (обелени, изчистени от семките)
брашно (бяло спелтено)
сол на вкус
струйка шарлан


Чушките се посоляват на вкус и се овалват в брашното. Подреждат се без да се застъпват в суха незалепваща тава.




Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна на горен и долен реотан с вентилатор около 25 мин., като по средата на печенето (като хванат коричка отдолу) се обръщат. Готовите чушки се поливат с тъничка струйчица шарлан и са готови за сервиране. Хубави са както топли, така и студени.




Панираните чушки са фантастични – със същия любим вкус като на пържените, но приготвени далеч по-здравословно и съвсем не подгизнали в мазнина. Чудесно се връзват с домати – може на салата, а може и просто натурални черита.




Но класиката си е с доматен сос – също приготвен по щадящ и нестандартен начин.









2 коментара:

  1. Миме,
    променяйки начина си на хранене се принуждаваме да опитваме много любими ястия в нов вариант.Радвам се,че любимите панирани пиперки от детството си претворила в печени на фурна.Майка ми ги панираше в брашно, след това в яйце, следва пържене.Но наистина са мазни.А когато пък човек е на сурова храна вече всичко готвено не му е вкусно.Вкусът е тотално променен.Ще опитам да ги направя, но върху хартия за печене ми се струва,че ще е още по - добре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моята майка ги прави като твоята, но без яйце, само оваляни в брашно. Много са вкусни, но и страшно мазни... Затова избретих нов метод! ;) Не се съмнявам, че ще стане и върху хартия за печене.

      Изтриване