2 моркова (заедно с листата)
2 стръка керевиз (с дръжките)
10-ина връхчета коприва
ябълков оцет
сол
(струйка шарлан или зехтин)
2 стръка керевиз (с дръжките)
10-ина връхчета коприва
ябълков оцет
сол
(струйка шарлан или зехтин)
Копривата се намачква в кърпа, за да се обезвредят парещите власинки. Морковите се настъргват на едро ренде, зелениите се нарязват на ситно и всичко се слага в купа. Подправя се с мъничко сол и оцет на вкус (а който не може без никаква мазнина – и тъничка струйчица шарлан). Разбърква се и салатата е готова за сервиране.
Салатата е извънредно простичка и лесна, но много красива, цветна и свежа. И освен това – богата на множество полезни вещества, от които имаме нужда не само през пролетта…
Миме,
ОтговорИзтриванеот къде я намери тази прясна коприва.Скоро моята майка ми каза,че няма тази есен дори коприва.Всичко е изсъхнало и се учудих,че даже и коприва няма.За разлика от друга година когато коприва използвам чак до силно застудяване през декември.Дано завали малко дъжд, при нас във Варненския край е голяма суша.Слънчоглед, нахут, лешници, орехи - всичко е кухо.Няма семка, зърно или ядка.Страхотна става прясната коприва с моркови и целина.Правила съм подобна салата и много я обичам.
Поздрави, бъди здрава !
Лошо нещо е сушата, Ели! Но чак и коприва да няма... тя си е бурен... Надявам се, че вече е поваляло при вас и са се показали разни зелении. И вие бъдете здрави, пазете се!
Изтриване