07 октомври 2020

Есенна салата от моркови, керевиз и коприва




Копривата в съзнанието на мнозина се свързва единствено с пролетните салати и гозби. Без съмнение тя е любим пролетен продукт, чакан с голямо нетърпение след дългата зима. Но хубава прясна коприва има не само през март и април – след края на жежкото и сухо лято отново избива и през есента също могат да се намерят съвсем свежи стръкове. Така че с огромна радост и наслада я включваме в менюто си и през октомври и ноември дори. И както винаги – в салатата е сурова! Към нея може да се добавят всякакви други продукти, но в конкретния случай аз заложих на наличните керевиз и моркови.




2 моркова (заедно с листата)
2 стръка керевиз (с дръжките)
10-ина връхчета коприва
ябълков оцет
сол
(струйка шарлан или зехтин)


Копривата се намачква в кърпа, за да се обезвредят парещите власинки. Морковите се настъргват на едро ренде, зелениите се нарязват на ситно и всичко се слага в купа. Подправя се с мъничко сол и оцет на вкус (а който не може без никаква мазнина – и тъничка струйчица шарлан). Разбърква се и салатата е готова за сервиране.






Салатата е извънредно простичка и лесна, но много красива, цветна и свежа. И освен това – богата на множество полезни вещества, от които имаме нужда не само през пролетта…








2 коментара:

  1. Миме,
    от къде я намери тази прясна коприва.Скоро моята майка ми каза,че няма тази есен дори коприва.Всичко е изсъхнало и се учудих,че даже и коприва няма.За разлика от друга година когато коприва използвам чак до силно застудяване през декември.Дано завали малко дъжд, при нас във Варненския край е голяма суша.Слънчоглед, нахут, лешници, орехи - всичко е кухо.Няма семка, зърно или ядка.Страхотна става прясната коприва с моркови и целина.Правила съм подобна салата и много я обичам.
    Поздрави, бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лошо нещо е сушата, Ели! Но чак и коприва да няма... тя си е бурен... Надявам се, че вече е поваляло при вас и са се показали разни зелении. И вие бъдете здрави, пазете се!

      Изтриване