19 март 2021

Пюре от лилави картофи




Лилавите картофки са същински аметисти – и на цвят, и по разпространение (не много широко), и като цена (по-висока в сравнение с обикновените картофи) са като споменатите полускъпоценни камъни. Така че и ястията, които се приготвят с тях, са истински малки бижута. Първият ми опит с тези лилави красавчета беше просто сварени на пара с минимум добавки към тях, за да усетим по-добре вкуса им. Останалото количество беше планирано за крем супа и пюре, но супата не извади късмет, всичко отиде в пюрето… В приготвянето му няма нещо по-необичайно от това от обикновени картофи, разликата във вкуса също не е фрапираща, макар че все пак я има; обаче най-забележителната разлика е… естествено в уникалния цвят!


около ½ кг лилави картофи
сол на вкус
струйка шарлан
малко вода от варенето за пасирането


Картофите се сваряват (може на пара, може и във вода) и се обелват. Още топли се намачкват с преса, като постепенно се добавят солта, по малко вода и шарланът. Водата се слага на части – колкото е необходимо, докато се постигне гъстота на пюре.




Пюрето е прекрасно – нежно и пухкаво, с разкошен вкус. А цветът му е просто зашеметяващ! Разликата във вкуса с това от обикновени картофи не е коренно различна, но цветово е много по-впечатляващо. Поради това би било много ефектна гарнитура към нещо, с което да се комбинират добре по цвят. Но нищо не пречи да се сервира и самостоятелно…








2 коментара:

  1. Миме,
    не съм ги срещала скоро лилавите картофи в търговската мрежа.Дано намеря и за засяване.Чудесно е пюрето, много добре аранжирано, много красиво.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! То в приготвянето му няма нищо, което да заслужава внимание, ефектът се дължи изцяло на вида и цвета му.
      Вие също бъдете здрави! <3

      Изтриване