22 август 2014

Картофи със зелен фасул




Отдавна се каня да си сготвя (естествено, че си ги ям сама!) картофи със зелен фасул. Но реших да не е обичайната яхния, а да са просто задушени. Първоначалният замисъл беше да ги овкуся само с чесън и копър, но после идеята се доразви в посока на малко лук и един морков (за цвят!), че даже и няколко листа свеж босилек си намериха място в тенджерата… Продуктите бяха на око и гледах да не са голямо количество, че да не ми омръзва да ям едно и също цяла седмица. И така, за 2-3 порции са нужни:


2-3 картофа
200-250 г зелен фасул
1 морков
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
няколко листа босилек
няколко стръка копър
щипка сол
самардала на вкус
(ароматен зехтин)


Картофите се измиват добре и без да се белят (ако са пресни), се нарязват на едри кубчета. Зеленият фасул се почиства и се нарязва на парчета, морковът – на къси пръчици, лукът – на полумесеци и чесънът – на филийки. Всички зеленчуци заедно с наситнения босилек се слагат в тенджера с малко водичка и се посоляват леко. Оставят се да се задушат на най-слабата степен на котлона около 20-25 мин. – до омекване на картофите. Останалите зеленчуци не е нужно да омекват прекалено много, за да не станат на каша. Съвсем в края се добавя ситно нарязаният копър, поръсва се със самардала на вкус и ако има останала вода, се оставя да се изпари. По желание след като тенджерата се свали от котлона, задушените зеленчуци може да се полеят с малко ароматен зехтин, но са прекрасни и без никаква мазнина – забележително леки и свежи са.




Ястието е съвсем елементарно и непретенциозно, но е много вкусно. И как му върви чаша студена биричка… Мммм…








Няма коментари:

Публикуване на коментар