2-3 картофа
200-250 г зелен фасул
1 морков
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
няколко листа босилек
няколко стръка копър
щипка сол
самардала на вкус
(ароматен зехтин)
Картофите се измиват добре и без да се белят (ако са пресни), се нарязват на едри кубчета. Зеленият фасул се почиства и се нарязва на парчета, морковът – на къси пръчици, лукът – на полумесеци и чесънът – на филийки. Всички зеленчуци заедно с наситнения босилек се слагат в тенджера с малко водичка и се посоляват леко. Оставят се да се задушат на най-слабата степен на котлона около 20-25 мин. – до омекване на картофите. Останалите зеленчуци не е нужно да омекват прекалено много, за да не станат на каша. Съвсем в края се добавя ситно нарязаният копър, поръсва се със самардала на вкус и ако има останала вода, се оставя да се изпари. По желание след като тенджерата се свали от котлона, задушените зеленчуци може да се полеят с малко ароматен зехтин, но са прекрасни и без никаква мазнина – забележително леки и свежи са.
Няма коментари:
Публикуване на коментар