3 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
3-4 скилидки чесън
2 моркова
250 г гъби
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
щипка чубрица
(струйка зехтин)
Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Измива се добре и се сварява в 3 ч.ч. вода (съотношение 1:2), като се добавя и 1 ч.л. сол. Мерителната чаша е 240 мл.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковите – на къси пръчици, гъбите – на половинки и после на резенчета.
Лукът се задушава няколко минути на слаб огън с малко зехтин и водичка. Добавя се чесънът и се готви още малко. Тогава се прибавят морковите, гъбите, солта, черният пипер и чубрицата и задушаването продължава още десетина минути до леко омекване на морковите – да не са сурови, но не и да станат на каша. Ако има останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното, след което се добавя свареният ориз и се разбърква добре.
А може да се приготви и по по-здравословен начин, като зехтинът се пропусне и лукът в началото се запече на суха тенджера, докато замирише приятно и стане златист. Тогава се добавят останалите продукти, като се бърка непрекъснато, за да не загорят (докато гъбите започнат да си пускат сок). Ако е необходимо, може да се налее малко водичка и готвенето продължава по обичайния начин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар