1 глава лук
4 печени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
10-ина листа босилек
100 г тофу
1½ ч.л. сол (на вкус)
струйка шарлан (студенопресован зехтин)
няколко стръка магданоз
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките – на лентички, доматите – на кубчета, чесънът и босилекът – на ситно, тофуто се намачква с вилица.
100 г тофу
1½ ч.л. сол (на вкус)
струйка шарлан (студенопресован зехтин)
няколко стръка магданоз
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките – на лентички, доматите – на кубчета, чесънът и босилекът – на ситно, тофуто се намачква с вилица.
Лукът се запича в сух тиган на средно силен котлон, докато стане златист и замирише приятно. Добавят се чушките, доматите, чесънът и босилекът, посолява се и се разбърква за минута-две. Тогава се прибавя тофуто, разбърква се и котлонът се изключва. Миш-машът се оставя на изключения котлон още 3-4 минути – докато вкусовете се смесят. Тиганът се дърпа от котлона и който желае, може да полее ястието със струйка шарлан, но и без добавянето на никаква мазнина пак е достатъчно вкусно.
Преди да се сервира, всяка порция може да се поръси с хранителна мая – тя имитира в много голяма степен вкуса и аромата на сиренето.
Миш-машът е фантастичен – невероятно е вкусен и трудно може да се различи от оригинала със сирене и яйца. Понеже целта ми е да не пържа нищо, в началото, когато сътворих тази рецепта, добавях мазнината накрая, след като сваля тигана от котлона. Но после установих, че пак толкова апетитно става и без никаква мазнина – оказа се, че тя не влияе особено на вкуса на ястието. А така със сигурност е още по-здравословно!
Ако по изключение не разполагам магданоз, и босилекът върши работа – и вътре в ястието, и за украса отгоре. И пак става чудно вкусно! Но иначе всяка порция се поръсва с нарязан на ситно магданоз. Тофуто може да се нареже и на кубчета, но ако се намачка с вилица, максимално имитира на външен вид оригинала със сирене и яйца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар