26 март 2018

Постни козуначени бухти със сладко от боровинки




Това не е нова рецепта за други козуначени бухти – тестото и начинът на оформяне са си съвсем същите, различна е само плънката. Естествено освен изключително подходящия за целта конфитюр от сини сливи може да се ползват и други – от ягоди или боровинки, както е в случая… Важното е да е от плодове, които имат кисела нотка, и цветово да контрастира на тестото.
Бройката на бухтичките може да бъде 12, 16, 18… – всичко е по желание и зависи от големината им и от формичките за печене. Хартиените чашки за печене не са препоръчителни – после доста трудно се отлепват, макар че понякога човек се подлъгва, защото не е много приятно и ако конфитюрът изтече и залепне по дъното на формичката…


¼ кубче (10-11 г) прясна мая
200 мл (½ консерва) кокосово мляко
100 г кафява захар
50 мл (40 г) зехтин + още 2-3 с.л. за намазване на тестото
400-450 г брашно
1 шушулка ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. ром
1 бурканче домашно сладко от боровинки


Маята се размива с ½ ч.л. захар в 2-3 с.л. хладка вода, поръсва се с ½ с.л. брашно, разбърква се добре и се оставя да шупне. Кокосовото мляко се загрява и се добавя захарта, за да се разтопи. Ванилията се разполовява, семенцата се остъргват и заедно с шушулката се слагат в млякото, докато се изчаква маята. Преди млякото да се излее в брашното, шушулката се изважда.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче (не всичкото наведнъж), в което се изливат млякото със захарта, зехтинът, маята, лимоновата кора и ромът. Омесва се тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и се образуват така желаните мехурчета и без безкрайно месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса около 1 час на топло (във фурната на 50 градуса).

Без да се премесва отново, тестото се разделя на 16 топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър около педя (да не е прекалено тънка) и се намазва с около 1 с.л. конфитюр, без да се стига до края.




Кората се навива на руло, усуква се




и се завързва на възелче.




Така получените бухтички се поставят във форма за мъфини, намазват се със зехтин и се оставят да втасат 1 час, може и повече. После пак се намазват много внимателно със зехтин, поръсват се със захар и се пекат 20-25 мин. на 160 градуса на долен реотан с вентилатор до светлокафява коричка.




Готовите бухтички се оставят да изстинат и са готови да украсят празничната трапеза.




Бухтичките са прекрасни – ароматни, пухкави и делящи се на конци. Сладкото от боровинки е изключително удачен вариант за плънка – и като цвят, и като вкус и аромат!







Няма коментари:

Публикуване на коментар