1½ кг картофи
6 скилидки чесън (или повече)
2/3 ч.ч. зехтин
1/3 ч.ч. ябълков оцет
2½ ч.л. сол (на вкус)
3-4 корена (около 500 г) пащърнак
2-3 скилидки чесън
1 стрък розмарин
струйка зехтин
½ ч.л. сол (на вкус)
3-4 моркова
струйка зехтин
сух риган
кориандър
кимион
сол на вкус
1 ч.ч. грах
струйка зехтин
сол на вкус
няколко стръка копър
Картофите за скордалята се сваряват и се пасират, като се добавят пресованият чесън, зехтинът, оцетът и солта. Това си е всъщност постно картофено пюре с повечко чесън.
Пащърнакът се нарязва на пръчици, посолява се, добавят листенцата розмарин, чесънът и зехтинът и се пече на умерена фурна 20-25 мин.
Морковите (също на пръчици) се задушават в тенджера с малко водичка и зехтин със сух риган, кориандър и кимион за няколко минути – докато загубят твърдостта си, но да останат хрупкави. Има опция да се изпекат по същия начин като пащърнака.
Грахът се задушава за съвсем кратко (за да не загуби цвета си) в малко зехтин, като се посолява на вкус. Като се свали от котлона, се добавя наситнен копър.
В чиния се оформя канапе от скордаля и отгоре се слагат пащърнак, моркови и грах.
Миме,
ОтговорИзтриванеправя скордалята с лимонов сок и зехтин, а добавката тук при теб от зеленчуци е една прекрасна и много красива идея за вкусна гарнитура или дори за основно ястие.Аз бих добавила и малко сладка царевица за разкош, ще стане още по - цветно и красиво.
Поздрави сързечни и весело лято !
Благодаря за идеята с лимоновия сок, Ели - и така ще е много вкусно! Царевичка също би се вместила добре... И да, за мен си е точно основно! :)
ИзтриванеПрекрасно лято и на теб!