07 октомври 2021

Питки розички с шарена сол




От същото тесто като розичките с патладжани могат да се направят всякакви други вариации с различни плънки или подправки. Тестото е изключително удачно – много вкусно, пухкаво и неустоимо хрупкаво, докато питките са топли. Но и на другия ден те никак не са лоши!


1/8 кубче (5 г) прясна мая
½ ч.л. захар
50 г зехтин
200 г затоплена бира
1 ч.л. сол
380-400 г бяло брашно

зехтин за намазване на корите
шарена сол


Маята се разбърква със захарта, мъничко вода и 1 лъжица брашно и се оставя във фурната на 50 градуса да шупне. Брашното се пресява (не всичкото наведнъж, част от него се оставя за месенето), добавя се солта и се оформя на кладенче, в което се наливат зехтинът, бирата и втасалата мая. Омесва се средно меко тесто и се оставя да втаса за 30-40 мин. във фурната.
Втасалото тесто се разделя на 12 топчета и всяко от тях се разточва на дълга и тясна елипсовидна кора. Намазва се съвсем лекичко със зехтин и се поръсва с шарена сол.




Едната половина по дължина се загъва върху другата и получената сгъвка се навива на рулце,




което се поставя изправено във форма за мъфини.




Готовите питки се слагат отново във фурната на 50 градуса да втасат за 40-50 мин.




Когато бухнат достатъчно, както са вътре, фурната се включва на долен реотан с вентилатор и питките се пекат на 160 градуса 25 мин.




Готовите розички се изваждат от формата върху скара да изстиват, за да останат хрупкави.




Розичките са великолепни – изключително красиви, с неустоимо ухание от шарената сол и с божествено хрупкава коричка. Даже и изстинали и омекнали на другия ден, пак са невероятно вкусни. И са все така пухкави и въздушно нежни…






Питките може да се направят и малко по-големи – тогава ще излязат по-малко бройки, но са пак толкова прелестни и апетитни.










Няма коментари:

Публикуване на коментар