19 юли 2018

Рулца с лаваш, хумус и мексиканска плънка




В тези рулца си дават среща три национални кухни – мексиканската, арменската и арабската. Плънката от боб, ориз и царевица, подправена с пресен кориандър, е вдъхновена от кухнята на далечно Мексико. Завита е в характерния тънък арменски хляб лаваш, който пък преди това е намазан с един от деликатесите на Близкия изток – хумуса… Естествено всичко може да се приготви само в мексикански стил – ако се ползват тортии и гуакамоле вместо лаваш и хумус, и тогава би се получило тако или бурито. Но и тази комбинация на вкусове и аромати от цял свят си заслужава. Още повече, че аз обогатих плънката и с малко българска кладница и малко останал от хумуса нахут… От целия този интернационален сбор на вкуснотии само лавашът е купен.


1 ч.ч. червен боб от консерва
1 ч.ч. сварен пълнозърнест (кафяв) ориз
1 ч.ч. царевица
½ ч.ч. сварен нахут
5-6 гъбки кладница (около 100 г), предварително печени
1 зелена чушка
1 глава червен лук
няколко стръка пресен (замразен) кориандър
люта чушка
хумус
лаваш


Лукът се нарязва на полумесеци и се запича в суха тенджера на средно силен котлон. Чушката и гъбите се нарязват на лентички, лютата чушка – на ситно, и заедно с останалите продукти се добавят към лука. Държи се на котлона колкото да се загреят продуктите, няма нужда от дълго готвене.




Една кора лаваш се срязва на 4 и всяко парче се намазва с хумус. Отгоре се слага от плънката и се завива на стегнато рулце.




Използвах лаваш вместо тортии, защото наскоро го открих и ми е интересно и забавно да експериментирам с него. А идеята ми за хумус в рецептата беше да е в ролята на сос, въпреки че на гъстота няма нищо общо. Но точно това пък се оказа бонус в оформянето на рулцата – завиват се много лесно и не се развиват благодарение на хумуса, който се яви като лепило. Получи се и още един много добър ефект от него – добави леко кисела нотка, като дообогати останалите вкусове и аромати и направи рулцата изключително апетитни. Но не беше приготвен по класическата рецепта – този път в състава му имаше сушени домати и малко червен боб




Рулцата са много апетитни, с богатство от вкусове и аромати. Ако не обичате люто, може да не слагате лютите чушки в плънката, а да поръсвате с тях само част от рулцата, преди да ги завиете – за ревностните любители на мексиканската кухня.




В рулцата много добре се вписват и резенчета домат (обаче не сготвен като част от плънката, а добавен върху нея при завиването), но може да се сервира и отделно като салата, в случая с тученица.










18 юли 2018

Пъпеш, праскови, боровинки, малини и къпини със сусамов тахан




Когато черешите, черниците и кайсиите преминат, в сутрешното меню идва ред на пъпешите и прасковите – по пазарите вече са се появили големите купчини със сладки и ароматни пъпеши, а по сергиите се кипрят изкусителни сочни праскови. Дали да се хапват поотделно, или в комбинация, е въпрос на предпочитания и наличност. А с напредването на лятото към тях може да се присъединят и малини като едри рубини и дребничките горски боровинки – така закуската става още по-богата и невероятно вкусна! И колко полезна само!
Количеството на плодовете е по желание и според броя на закусващите. А комбинациите са всевъзможни… И всички са прекрасни! Кой би устоял на такъв разкош от цветове, вкусове и аромати?
По правило боровинките, малините и къпините са доста повече, но за снимките са в по-ограничено количество, за да се виждат и долните плодове… 😉

Пъпеш и праскови с тахан:




Пъпеш, боровинки и малини с тахан:








Пъпеш, праскови и боровинки с тахан:






Пъпеш, праскови, малини и къпини с тахан:










16 юли 2018

Студена напитка от мента, маточина и лавандула




Откакто комбинирах ментата и маточината в едно, вече това е дежурната ни напитка за лятото. Даже нещо повече – миналата година експериментите продължиха и в каната при ароматните билки се озова и… прелестната лавандула! Нежна, уханна, успокояваща…




Ароматът ѝ чудесно се връзва с този на ментата и маточината и просто допълва съвършенството на студената напитка… Но понеже е доста силен и леко натрапчив, не трябва да се прекалява с количеството на нежнолилавите цветове, макар че в крайна сметка всичко е въпрос на вкус. А и винаги готовата напитка може да се разреди с още вода, ако се окаже, че е по-миризлива, отколкото може да понесе човек. Съотношението на маточината и ментата е по желание, но при мен превес има маточината. Приготвянето на напитката е ясно – накисване на билките в хубава (изворна) студена вода за едно денонощие най-добре в стъклен или глинен (порцеланов) съд.


букетче маточина
няколко стръка мента
10-15 стръка лавандула
студена вода
мед на вкус
сокът на 1 лимон


Билките се слагат в каната (без да се препълва и натъпква) и се заливат със студена вода. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти. Ако времето е горещо, е добре каната да се сложи в хладилника, за да не се вкисне течността.




На другия ден накиснатите билки се изстискват и получената течност се прецежда. Добавя се лимоновият сок и се подслажда с мед или друг предпочитан подсладител на вкус. Разрежда се с още вода – от 1-литрова кана с накиснати билки накрая се получават 2 л готово питие. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация.






Напитката е невероятна – очарователно разхлаждаща и успокояваща! Няма някой, който да я е опитал и да не е пожелал поне още една чаша! А какъв по-добър комплимент от това – гостът да поиска допълнително, особено ако преди това е гледал малко скептично на идеята за студена напитка от билки вместо топъл чай! Изключително е ароматна и освежаваща и наистина действа пристрастяващо – чашата не успява да се види празна…








05 юли 2018

Зеленчуци в пакет




Търсейки рецепти с аспержи, попаднах на тази идея на Бон апети. Освен тях тук има и доста други зеленчуци, които задушени в хартия, стават много вкусни. Особено пък ако са пресни, т.е. млади, пролетни. Чесънът и лукът може да се зелени (пресни), но много добре се получава и с млад червен лук на глави и скилидки млечен чесън – обожавам го в тази му фаза на зрялост. Грамажът на продуктите е ориентировъчен; ако се пропусне някой от зеленчуците, няма да е фатално, както може да се добави и нещо друго по желание. Но по една люта чушка в пакетче си е направо задължителна – тя допълва съвършенството!


300 г пресни картофи (5 средни картофа)
5 моркова (около 200 г)
1 тиквичка
1 глава млад червен лук (1 връзка пресен)
4 големи скилидки чесън (2 стръка пресен)
10-12 броя зелени аспержи (около 200 г)
100 г грах (замразен)
100 г чери домати (8 броя)
4 люти чушки
1 ч.л. риган
2 ч.л. сол (на вкус)
струйка зехтин за готвене
20 мл ябълков оцет
4-5 стръка магданоз


Картофите се нарязват на полукръгчета (ако са дребни – на цели кръгчета), морковите – на кръгчета по диагонал, тиквичката – на едри кубчета, лукът – на дебели полумесеци, чесънът – на филийки. На аспержите се отрязва долната част, обелват се и се нарязват на 3.




Всички зеленчуци се слагат в голяма купа, поръсват се с ригана, солта, зехтина и оцета и се разбъркват. Сместа се разпределя върху 4 парчета хартия за печене, които се загъват добре на пакети, като във всеки се добавя и по една люта чушка.




Пакетите се подреждат в голяма тава и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса на долен и горен реотан около 40 мин.




Всеки пакет се срязва отгоре на кръст по диагонал, разтваря се и се поръсва с наситнен магданоз, преди да се сервира.




Зеленчуците стават превъзходни! Задушават се много добре в хартията, без да стават като сварени, и смесват вкусовете и ароматите си в прекрасна хармония. Лесно, вкусно, а защо не и изискано ястие! И много цветно! Идеално е за чаша студена биричка… Който не обича люто, може да пропусне чушките, макар че като са цели, те не олютяват останалото съдържание на пакета.




А това е най-добрата оценка за вкусовите качества на зеленчуковите пакетчета – даже и котаракът ни сладко-сладко си хапна от тях…










Аспержи с чери домати на фурна




Доскоро бях опитвала аспержи само навън, не бях купувала и готвила самата аз. Тази година за първи път си купих от тези така хвалени зеленчуци и естествено се почна едно чудене – как да ги сготвя? Така попаднах на една доста добра рецепта на Гответе с мен; простичка и лесна е и много вкусна! За 2 порции са нужни:


250 г зелени аспержи
струйка зехтин за готвене
200 г чери домати
2 скилидки чесън
10-ина листа пресен босилек
1 с.л. балсамов оцет (тъмен)
сол на вкус
смлян пипер меланж


Долната част на аспержите се отчупва и се обелват. Слагат се в малка тавичка (да са на един ред), поръсват се със сол и пипер меланж на вкус и се поливат със струйка зехтин. Разбъркват се и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на долен и горен реотан 7-8 мин.
През това време доматите се нарязват на кръгчета, босилекът – на лентички, чесънът се накълцва на ситно или се пресова. Всичко се слага в купа, добавят се оцетът и сол на вкус и се разбърква. Доматената смес заедно с отделилия се сок се разпределя върху запечените аспержи и тавата се връща във фурната за още 7-8 мин., като се превключва на функция грил – целта е да се запекат приятно и доматите.




Ястието е експресно, изключително вкусно и ароматно, съвсем леко и приятно. Комбинацията от босилек, чесън и балсамов оцет е божествена и просто прави чудеса! Идеално е и самостоятелно, но ако се притеснявате, че няма да ви засити достатъчно, много му върви сварен кафяв ориз. И една препоръка – доматите е добре да са чери или поне някакъв месест сорт, защото ако са по-сочни, при печенето се разкашкват и ястието става прекалено чорбаво.