16 юли 2018

Студена напитка от мента, маточина и лавандула




Откакто комбинирах ментата и маточината в едно, вече това е дежурната ни напитка за лятото. Даже нещо повече – миналата година експериментите продължиха и в каната при ароматните билки се озова и… прелестната лавандула! Нежна, уханна, успокояваща…




Ароматът ѝ чудесно се връзва с този на ментата и маточината и просто допълва съвършенството на студената напитка… Но понеже е доста силен и леко натрапчив, не трябва да се прекалява с количеството на нежнолилавите цветове, макар че в крайна сметка всичко е въпрос на вкус. А и винаги готовата напитка може да се разреди с още вода, ако се окаже, че е по-миризлива, отколкото може да понесе човек. Съотношението на маточината и ментата е по желание, но при мен превес има маточината. Приготвянето на напитката е ясно – накисване на билките в хубава (изворна) студена вода за едно денонощие най-добре в стъклен или глинен (порцеланов) съд.


букетче маточина
няколко стръка мента
10-15 стръка лавандула
студена вода
мед на вкус
сокът на 1 лимон


Билките се слагат в каната (без да се препълва и натъпква) и се заливат със студена вода. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти. Ако времето е горещо, е добре каната да се сложи в хладилника, за да не се вкисне течността.




На другия ден накиснатите билки се изстискват и получената течност се прецежда. Добавя се лимоновият сок и се подслажда с мед или друг предпочитан подсладител на вкус. Разрежда се с още вода – от 1-литрова кана с накиснати билки накрая се получават 2 л готово питие. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация.






Напитката е невероятна – очарователно разхлаждаща и успокояваща! Няма някой, който да я е опитал и да не е пожелал поне още една чаша! А какъв по-добър комплимент от това – гостът да поиска допълнително, особено ако преди това е гледал малко скептично на идеята за студена напитка от билки вместо топъл чай! Изключително е ароматна и освежаваща и наистина действа пристрастяващо – чашата не успява да се види празна…








2 коментара: