сряда, 28 октомври 2015 г.

Шоколадов мус от кестени




След много добрия резултат, който се получи при първия ми опит да направя крем от кестени с лайм, тази седмица повтарям занятието. Този път обаче залагам на втория вариант на крема – т.е. на експеримента с добавено какао. И понеже се получи уникален крем – нежен и копринен като истински шоколадов мус, колебанията ми кой вид да приготвя – със или без какао, не бяха много дълги и този път цялото количество е шоколадово. Не че първият вариант не е гладък и фин и не заслужава да бъде наречен мус, но нали съм любителка на всичко шоколадово…
И така, продуктите са същите като за крема с лайм, но с добавка на какао. Всъщност трябва малко да се увеличи и количеството на подсладителите, поне според моя вкус – за да се неутрализира леката горчивина на натуралното какао.


250 г кестени (сварени и обелени)
1 лайм – кора и сок
200 мл кокосова сметана (или мляко)
3 с.л. кафява захар
4 с.л. мед (на вкус)
2 с.л. какао


Всички продукти (включително и пулпата, която остава след изстискването на лайма) се пасират едновременно в чопър до гладка смес. Насипва се в подходящи чашки и се украсява по желание – аз поръсих с кокосови стърготини за контраст на тъмния крем.
Количеството на меда е на вкус, а може да се ползва и друг предпочитан подсладител.




Пробвах да направя крема само с мед – без захар, но тя придава уникален аромат, който иначе липсва. Обаче най-голямата заслуга е на лайма – той прави крема изключително свеж и приятен. Ароматът му е превъзходен и напълно достатъчен, няма нужда от други есенции. И се съчетава идеално с какаото!
Кремът е божествен – нежен и фин, с невероятен вкус и аромат! Кой да предположи, че от грубите и непретенциозни кестени ще се получи нещо толкова изтънчено и деликатно!



Този път излязоха 4 порции, защото кестените бяха 20-30 г повече, а и изплакнах кутията от кокосовата сметана с малко водичка. Но кремът беше пак толкова прекрасен – копринен и нежен! И много шоколадов! И даже става още по-хубав на другия ден след престой в хладилника – не изсъхва, а само леко се втвърдява, което го прави идеален за торти и дори тарти / тарталети…













Няма коментари:

Публикуване на коментар