28 октомври 2015

Шоколадов мус от кестени




След много добрия резултат, който се получи при първия ми опит да направя крем от кестени с лайм, тази седмица повтарям занятието. Този път обаче залагам на втория вариант на крема – т.е. на експеримента с добавено какао. И понеже се получи уникален крем – нежен и копринен като истински шоколадов мус, колебанията ми кой вид да приготвя – със или без какао, не бяха много дълги и този път цялото количество е шоколадово. Не че първият вариант не е гладък и фин и не заслужава да бъде наречен мус, но нали съм любителка на всичко шоколадово…
И така, продуктите са същите като за крема с лайм, но с добавка на какао. Всъщност трябва малко да се увеличи и количеството на подсладителя, поне според моя вкус – за да се неутрализира леката горчивина на натуралното какао.


250 г кестени (сварени и обелени)
1 лайм – кора и сок
200 мл кокосова сметана (или мляко)
4 с.л. мед или 4-5 с.л. кленов сироп (на вкус)
2 с.л. какао


Всички продукти (включително и пулпът, който остава след изстискването на лайма) се блендират едновременно до гладка смес. Насипва се в подходящи чашки и се украсява по желание – аз поръсих с кокосови стърготини за контраст на тъмния крем.
Количеството на меда е на вкус, а може да се ползва и друг предпочитан подсладител – кленовият сироп например придава уникален аромат.






Най-голямата заслуга обаче е на лайма – той прави крема изключително свеж и приятен. Ароматът му е превъзходен и напълно достатъчен, няма нужда от други есенции. И се съчетава идеално с какаото!
Кремът е божествен – нежен и фин, с невероятен вкус и аромат! Кой да предположи, че от грубите и непретенциозни кестени ще се получи нещо толкова изтънчено и деликатно!




Този път излязоха 4 порции, защото кестените бяха 20-30 г повече, а и изплакнах кутията от кокосовата сметана с малко водичка. Но кремът беше пак толкова прекрасен – копринен и нежен! И много шоколадов! И даже става още по-хубав на другия ден след престой в хладилника – не изсъхва, а само леко се втвърдява, което го прави идеален за торти и дори тарти / тарталети…








4 коментара:

  1. Здравейте.Този крем може ли да се направи директно с пюре от кестени или ще стане много течен? Колко време е необходимо да престои в хладилник,за да стегне, тъй като искам отгоре да сложа друго кремче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За съжаление не съм ползвала готово пюре от кестени и не знам колко е гъсто. За да се подсигурите, може да използвате гъсто и/или по-мазно кокосово мляко - вижте тази торта:
      http://hralupka.blogspot.com/2020/11/blog-post.html
      В нея кремът става твърд и спокойно се режат парчета. Аз по правило изчаквам всички торти (и повечето кремове) да престроят поне един ден/нощ в хладилника, преди да се консумират, но предполагам, че и за доста по-малко време ще се втвърди кремът. Хората масово за по-бързо стягане ползват за кратко фризера, така че може и това да пробвате.
      Дано да съм била полезна! :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! А под пулпата на лайма имате предвид целият лайм ли?

      Изтриване
    3. Да, аз ползвам лимоноизстисквачка и отгоре на цедката остават дребни частички от плода, които не обичам да изхвърлям... :)

      Изтриване