И така, долните продукти са за нищожните 3 порции – много трудно се белят пущините, голям зор е!
250 г кестени (сварени и обелени)
1 малък лайм – кора и сок
200 мл кокосова сметана (или мляко)
3 с.л. мед или 3-4 с.л. кленов сироп (на вкус)
Всички продукти (включително и пулпът, който остава след изстискването на лайма) се блендират едновременно до гладка смес. Насипва се в подходящи чашки и се украсява по желание – аз поръсих с малко какао.
Количеството на меда е на вкус, а може да се ползва и друг предпочитан подсладител – кленовият сироп например придава уникален аромат. Най-голямата заслуга обаче е на лайма – той прави крема изключително свеж и приятен. Ароматът му е превъзходен и напълно достатъчен, няма нужда от други есенции.
Получава се наистина прекрасен крем – вкусен, свеж и много ароматен.
Реших да поекспериментирам още малко и на част от крема добавих малко какао – резултатът също е забележителен! Получи се невероятен шоколадов мус! И двата варианта (със и без какао) са толкова добри, че не мога да реша кой ми харесва повече… Затова на втория ще посветя и отделна публикация.
Сякаш още по-хубав беше кремът на другия ден след престой в хладилника – не беше потъмнял или изсъхнал, само се беше втвърдил леко (може би от сгъстителите в кокосовата сметана), но това не е никакъв проблем – даже поради този факт спокойно може да се ползва и за торти и дори тарти / тарталети…
Няма коментари:
Публикуване на коментар