четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Кафяв ориз с гъби и моркови




1½ ч.ч. кафяв ориз
3 ч.ч. вода
1 ч.л. сол

1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
250 г гъби
1 ч.л. сол
щипка черен пипер
щипка чубрица
4 с.л. зехтин


Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Измива се добре и се сварява в 3 ч.ч. вода (съотношение 1:2), като се добавя и 1 ч.л. сол. Мерителната чаша е 240 мл.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковите – на къси пръчици, гъбите – на половинки и после на резенчета.
Лукът се задушава няколко минути на слаб огън с 2 с.л. зехтин (за готвене) и малко водичка. Добавя се чесънът и се готви още малко. Тогава се прибавят морковите, гъбите, солта, черният пипер и чубрицата и задушаването продължава още десетина минути до леко омекване на зеленчуците – да не са сурови, но не и да станат на каша. Ако има останала течност, тенджерата се оставя без капак, за да се изпари излишното, след което се добавя свареният ориз и се разбърква добре. Тенджерата се дърпа от котлона и се добавят още 2 с.л. зехтин (екстра върджин).






Ястието е много вкусно и ароматно. Може да се сервира със светъл соев сос или с каквото друго предпочитате.















Няма коментари:

Публикуване на коментар