Из нета има всякакви вариации на леща по манастирски, но то вероятно е защото из България манастири много… ;) Все пак в общия случай става въпрос за чорба, но аз предпочитам лещичката да е по-гъстичка, т.е. да мине за основно ястие. В крайна сметка всеки сам си решава колко вода да налее в тенджерата…
Чушката може да е зелена или червена, а понеже аз разполагах и с двата вида, сложих по половин и от двете. Чубрицата може да бъде и прясна, но сухата има по-силен аромат, а нищо не пречи да се комбинират и двете.
250 г леща
около 1½ л вода
1 глава лук
1 морков
1 чушка (½ зелена и ½ червена)
4-5 скилидки чесън
3-4 ч.л. сол (на вкус)
1 домат
2-3 щипки суха чубрица (или 1 стрък прясна)
няколко стръка магданоз
(струйка шарлан или олио по избор)
(2-3 чаши саламура от туршия)
Лещата се накисва от предната вечер в студена вода.
Всички зеленчуци и магданозът се нарязват на ситно (доматът се обелва).
Водата се слага да заври и се добавят добре измитата леща, солта, лукът, морковът, чушката и чесънът. Когато отново заври, котлонът се намалява и се готви около 15-20 мин. – докато лещата се свари и зеленчуците омекнат. Тогава се добавят доматът и чубрицата и се вари още малко – до готовност на домата. Тенджерата се дърпа от котлона и се добавят шарланът и магданозът. Ястието се оставя да престои 15-20 минути, преди да се сервира, а на другия ден е още по-вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар