петък, 30 юни 2017 г.

Магданозено песто




Когато магданозената реколта е повече от добра, възниква въпросът какво да се направи с щедрото количество от тази тъй ценна и полезна подправка (нали е една от българските супер храни!). Освен най-обичайното – да се реже всеки ден в салатата, може да се сложи (предварително нарязан) във фризера за по-неблагоприятни времена, т.е. за зимата. Но много добро решение е и пестото – вместо класическото с босилек може да се направи магданозен вариант, който е съвсем достойна конкуренция на любимото босилково. Настоящата рецепта си е лично моя приумица, така че за разлика от босилека, на който се ползват само листата (стъблата са много твърди и груби), на магданоза аз употребявам и дръжките – добре е обаче предварително да се нарежат на едро, за да се улесни пасирането и крайният вариант да е максимално фин. Оцетът освен че подобрява вкуса, предпазва и от потъмняване на пестото (вероятно ще се получи добре и с лимонов сок), а финалният (почти задължителен) щрих е хранителната мая – със своя сиренев вкус идеално замества пармезана от класическата рецепта. И така, за съвсем кратко време и с минимални усилия си приготвяме нещо уникално вкусно и полезно, което е прекрасна добавка към множество салати или други ястия и ни е винаги под ръка в бурканче в хладилника. Няма да сгрешите, ако работите на око и на вкус, но ето все пак някакви пропорции:


1 много голяма връзка магданоз с дръжките (100 г)
50 г орехи
3-4 скилидки чесън
100 мл зехтин екстра върджин
20 мл ябълков оцет
½ ч.л. сол (на вкус)
1 с.л. хранителна мая


Магданозът (особено дръжките) се нарязва на едро и всички продукти се пасират заедно до гладка смес. Пестото се прехвърля в бурканче (отгоре може да се покрие с тънък слой зехтин) и се съхранява в хладилника.









Пестото е превъзходно! Великолепно е на вкус и изобщо не отстъпва на босилковото.









Прекрасно се комбинира с домати и няколко маслинки
Салатата е разкошна – красива, свежа, ароматна и много вкусна!












Няма коментари:

Публикуване на коментар