сряда, 18 октомври 2017 г.

Миш-маш




Прекрасен миш-маш може да се получи и без яйца, а сиренето доста успешно може да се замени с тофу (е, приликата е по-скоро във вида, не и във вкуса). Чесън в традиционното ястие май не се слага, но аз реших да го вмъкна, за да овкуси допълнително зеленчуците; който желае, може да го пропусне. Ако чушките са предварително изпечени и обелени, ястието се приготвя буквално за няколко минути. За 2 порции (всъщност количеството и съотношението на продуктите може да се променя според вкуса на всеки) са необходими:


1 глава лук
4 печени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
100 г тофу
1½ ч.л. сол (на вкус)
струйка шарлан (студенопресован зехтин)
няколко стръка магданоз


Лукът се нарязва на полумесеци, чушките – на лентички, доматите и тофуто – на кубчета, чесънът – на ситно.
Лукът се запича в сух тиган на средно силен котлон, докато стане златист и замирише приятно. Добавят се чушките, доматите и чесънът, посолява се и се разбърква за минута-две. Тогава се прибавя тофуто, разбърква се отново и се готви още 3-4 минути – докато доматите се сготвят и вкусовете се смесят. Тиганът се дърпа от котлона и миш-машът се полива със струйка шарлан. Разбърква се и преди да се сервира, всяка порция се поръсва с нарязан на ситно магданоз.






По желание към миш-маша може да се добави и малко босилек, а ако тофуто е предварително овкусено със сол и разни подправки, крайният резултат ще е още по-добър.











Няма коментари:

Публикуване на коментар