сряда, 18 октомври 2017 г.

Киноа с тиквички, моркови и чушки



Въпреки че следвам правилото да се храним основно с местни и сезонни продукти, от време на време посягам към киноата. Оказа се, че тези дребнички зрънца са ми много вкусни и си ги хапвам с огромно удоволствие… А след много успешната комбинация с броколи трябваше да опитам и други варианти…


1 ч.ч. киноа
1 тиквичка
1 морков
1 чушка (цветът е според сезона и предпочитанията)
3-4 скилидки чесън
7-8 клончета прясна мащерка
4-5 стръка пресен джоджен
1½ ч.л. сол (на вкус)
струйка зехтин за готвене


Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Измива се много добре и се сварява в 1 ч.ч вряща вода с 1 ч.л. сол на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Тиквичките и морковът се нарязват с белачка на дълги тънки ленти, чушката – на лентички, чесънът – на филийки, джодженът – на ситно (мащерката също може да се нареже, ако е младичка, а може и да се остави на клонки). Зехтинът се загрява в тенджера или голям тиган и се добавят всички зеленчуци и подправки наведнъж. Бъркат се непрекъснато, но внимателно, за да не се накъсат лентите, и се готвят така буквално за минута-две – докато се слегнат, но да не омекват много. Посоляват се с 1½ ч.л. сол (на вкус), разбъркват се и се добавя сварената киноа. Разбърква се отново и е готово за сервиране.






Ястието е божествено вкусно! И за да е такова, изобщо не е задължително зеленчуците да се оформят по горния начин, спокойно може да се нарежат на кубчета или пръчици, но на ленти е по-ефектно, а и се сготвят по-бързо…













Няма коментари:

Публикуване на коментар