07 януари 2020

Наситнени броколи с киноа




Настоящото ястие е вариация на вече изпробвано и одобрено друго подобно, като тук картофите за заменени от предварително сварена киноа. Запазва се идеята броколите да се накълцат и да престоят така час и половина преди готвене. Така съветват китайски учени, за да се образува сулфорафан – това е ценното вещество, което действа противораково.


1 глава (500 г) броколи
2 моркова
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. царевица
бучка кокосово масло (25 г)
3-4 скилидки чесън
3-4 щипки сух джоджен
3 ч.л. самардала (на вкус)
1 ч.ч. киноа
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол


Мерителната чаша е 240 мл.
Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Измива се много добре и се сварява в 1 ч.ч вряща вода с 1 ч.л. сол на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Броколите се накълцват в чопъра на ниска степен – отделно кочана (обелен) и малките кочанчета на розичките и после самите розички; розичките буквално на 2 пъти за по 2 секунди, кочаните – малко повече. Целта е да се получат парченца с големина около 5-6 мм, т.е. да не станат на трохи и да се загубят при готвенето. Накълцаните броколи се оставят да престоят час и половина.
Морковите се нарязват на кубчета (или тънки полукръгчета – зависи от дебелината им; може да се оформят и с белачка на тънки лентички), чесънът се нарязва на шайбички.
Кокосовото масло (или друга предпочитана мазнина) се загрява в тенджера и едновременно се слагат броколите, морковите и грахът. Добавят се чесънът и джодженът и се готви при непрекъснато бъркане максимум 4-5 минути. Накрая се слага царевицата. Тенджерата се сваля от котлона и зеленчуците се поръсват със самардала. Добавя се сварената киноа и всичко се разбърква добре. Ястието се оставя няколко минути да се смесят ароматите, преди да се сервира (добре се получава, ако за оформянето на порциите се ползва ринг).






Ястието е много вкусно, с богатство от цветове и аромати в състава си. И ако са прави китайските учени – изключително полезно!








4 коментара:

  1. Хубаво ястие се е получило, на външен вид изглежда чудесно.А е и лесно за приготвяне.Но от моят опит с раково болни бих искала да добавя,че ракът е болест, която не прощава.Готвената храна е бич за рака, тя го храни и той още повече се развива.Но суровата храна спира развитието на раковите клетки.Така,че тук би помогнало само сурово броколи при рак.Всички раково болни, които познавам минаха на сурова храна и са добре.Но трябва задължително да се спазва суров режим т.е. без никаква обработена храна на огън.
    Весела, здрава, спорна и мирна 2020 година ! Бъдете здрави и благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спокойна и успешна година и от мен, Ели!
      Благодаря ти за споделеното, много е полезно. Аз също съм убедена в лечебната сила на суровата храна за множество болести, а ракът наистина е сериозно изпитание... Акцентът в горната рецепта е обработката на броколите - да се накълцат и оставят така за час и половина, за да се образува антираковото вещество сулфорафан. Добавянето на други продукти и термичната им обработка си е моя идея - явно не е най-доброто решение за раковоболните... Дано поне да е полезно като профилактика!

      Изтриване
    2. Миме,
      наистина ракът е сериозно изпитание.Затова раково болните не бива да се залъгват, а строго да спазват даден режим и то за цял живот.Храната трябва да се приготвя без никаква сол.
      Но ако човек няма някакви сеиозни проблеми със здравето готвената храна няма да му попречи.Особено когато е приготвена и чрез щадяща обработка на продуктите.Но за раково болните специално искам да добавя - прясна и необработена храна.Никаква обработка, никакъв фризер или консерви.Само прасна храна.Много сокове от домашна сокоизтисквачка, не закупени от търговската мрежа с консерванти.Ракът за жалост засяга все повече хора, особено напоследък е голямо изпитание за много хора.
      Мария,
      не се засягай, не се обиждай ! Просто пиша този коментар, нека повече хора го прочетат и дано сменят някои навици в храненето и да решат здравословни проблеми.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Ели, не се засягам и не се обиждам! Благодаря ти за изказаното мнение и наистина ще се радвам повече хора да го прочетат и да се замислят над написаното от теб!

      Изтриване