1 глава (500 г) броколи
2 моркова
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. царевица
1 ч.л. кокосово масло
3-4 скилидки чесън
3-4 щипки сух джоджен
3 ч.л. самардала (на вкус)
1 ч.ч. киноа
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
Мерителната чаша е 240 мл.
Киноата се накисва от предната вечер в студена вода. Измива се много добре и се сварява в 1 ч.ч вряща вода с 1 ч.л. сол на слаб огън – докато поеме всичката вода.
Броколите се накълцват в чопъра на ниска степен – отделно кочана (обелен) и малките кочанчета на розичките и после самите розички; розичките буквално на 2 пъти за по 2 секунди, кочаните – малко повече. Целта е да се получат парченца с големина около 5-6 мм, т.е. да не станат на трохи и да се загубят при готвенето. Накълцаните броколи се оставят да престоят час и половина.
Морковите се нарязват на кубчета (или тънки полукръгчета – зависи от дебелината им; може да се оформят и с белачка на тънки лентички), чесънът се нарязва на шайбички.
Кокосовото масло (или друга предпочитана мазнина) се загрява в тенджера и едновременно се слагат броколите, морковите и грахът. Добавят се чесънът и джодженът и се готви при непрекъснато бъркане максимум 4-5 минути. Накрая се слага царевицата. Тенджерата се сваля от котлона и зеленчуците се поръсват със самардала. Добавя се сварената киноа и всичко се разбърква добре. Ястието се оставя няколко минути да се смесят ароматите, преди да се сервира (добре се получава, ако за оформянето на порциите се ползва ринг).
Хубаво ястие се е получило, на външен вид изглежда чудесно.А е и лесно за приготвяне.Но от моят опит с раково болни бих искала да добавя,че ракът е болест, която не прощава.Готвената храна е бич за рака, тя го храни и той още повече се развива.Но суровата храна спира развитието на раковите клетки.Така,че тук би помогнало само сурово броколи при рак.Всички раково болни, които познавам минаха на сурова храна и са добре.Но трябва задължително да се спазва суров режим т.е. без никаква обработена храна на огън.
ОтговорИзтриванеВесела, здрава, спорна и мирна 2020 година ! Бъдете здрави и благословени !
Спокойна и успешна година и от мен, Ели!
ИзтриванеБлагодаря ти за споделеното, много е полезно. Аз също съм убедена в лечебната сила на суровата храна за множество болести, а ракът наистина е сериозно изпитание... Акцентът в горната рецепта е обработката на броколите - да се накълцат и оставят така за час и половина, за да се образува антираковото вещество сулфорафан. Добавянето на други продукти и термичната им обработка си е моя идея - явно не е най-доброто решение за раковоболните... Дано поне да е полезно като профилактика!
Миме,
Изтриваненаистина ракът е сериозно изпитание.Затова раково болните не бива да се залъгват, а строго да спазват даден режим и то за цял живот.Храната трябва да се приготвя без никаква сол.
Но ако човек няма някакви сеиозни проблеми със здравето готвената храна няма да му попречи.Особено когато е приготвена и чрез щадяща обработка на продуктите.Но за раково болните специално искам да добавя - прясна и необработена храна.Никаква обработка, никакъв фризер или консерви.Само прасна храна.Много сокове от домашна сокоизтисквачка, не закупени от търговската мрежа с консерванти.Ракът за жалост засяга все повече хора, особено напоследък е голямо изпитание за много хора.
Мария,
не се засягай, не се обиждай ! Просто пиша този коментар, нека повече хора го прочетат и дано сменят някои навици в храненето и да решат здравословни проблеми.
Поздрави !
Ели, не се засягам и не се обиждам! Благодаря ти за изказаното мнение и наистина ще се радвам повече хора да го прочетат и да се замислят над написаното от теб!
Изтриване