29 януари 2020

Кисело зеле с праз и жасминов ориз




След като в последните години установих, че на киселото зеле много му отива ароматът на праз, реших да променя малко и любимата манджа от детството. Всичко останало си е същото, просто освен зеле и ориз добавих и праз. Е, и оризът този път е друг – ползвах жасминов. Това си е чисто разхищение и неуважение към този специален сорт, ще каже някой; но предпочетох да го сготвя с кисело зеле, отколкото да го оставя да му изтече годността… И понеже жасминовият ориз е доста фин и се сварява по-бързо от кафявия, не го варих предварително до полуготовност, а го сложих само накиснат и добре изплакнат.
Мерителната чаша е 240 мл.


1 ч.ч. пълнозърнест жасминов ориз
1 малка зелка (около 800 г)
1 стрък праз
2 ч.ч. зелева чорба
3 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер (на вкус)
(струйка шарлан)


Оризът се накисва от предния ден в студена вода и се измива се добре. Празът се нарязва на ситно. Зелето се накълцва (ако се ползва чопър, се внимава да не стане прекалено ситно) и се запържва за няколко минути в малко шарлан (става и без никаква мазнина, само трябва да се бърка честичко, за да не загори). Може да се готви направо в тавата, в която ще се пече, а може и в тенджера и после всичко да се прехвърли в тава. Добавя се празът и се оставя да се задуши още няколко минути. Тогава се прибавят червеният пипер, накиснатият ориз, 2 ч.ч. зелева чорба и черният пипер и се разбърква добре. Запича се във фурната на 180 градуса само на долен реотан за 30-35 мин. – докато оризът поеме течността. Тавата се изважда, отгоре се полива със струйка шарлан (може и без това, пак е вкусно) и се покрива с кърпа, за да се задуши оризът.




Съотношението зеле : ориз е приблизително и може да варира според предпочитанията ви – повече зеле или повече ориз. Ако зелевата чорба е много солена, е добре да се разреди с вода. Важното е течността спрямо ориза да е 2:1 и ястието да е приятно на сол и на киселина. Печенето е добре да е само на долен реотан – така оризът няма да изсъхне отгоре и да стане твърд. Макар че спокойно манджата може да се приготви и без печене, а в тенджера на котлона. Всичко е въпрос на предпочитания и възможности.




Манджицата е невероятно вкусна! Хем се е запазил любимият вкус от детството, хем се усещат и нови аромати – на праз и на великолепния жасминов ориз. Истински разкош и пиршество за небцето! Туршии и салати много не ѝ вървят, но има нещо, което ѝ пасва идеално – люти чушки!








3 коментара:

  1. Мария,
    това е любимо ястие от детството.Много вкусно и много красиво се получава.Баба ми го правеше с булгур, става също много вкусно.Но аз имам желание да покажеш опаковката на ориза .Жасминов ориз съм намирала само веднъж и знам,че си го закупувала от Кауфланд.Между другото оризът Балдо също е чудесен, но няколко пъти забелязах,че е различен като сорт в пакетите.
    Страхотно ястие си приготвила за зимния сезон !Бъди здрава и благословена !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Ти също бъди здрава и благословена за добрите думи! И аз съм пробвала кисело зеле с булгур (има и рецепта в блога) - наистина е много вкусно! Относно жасминовия ориз - ако не се лъжа, ми е останал още един пакет и ще го снимам.
      Хубава седмица ти желая!

      Изтриване
    2. Ели, така изглежда оризът, който ползвах - на "Рапунцел" (Rapunzel). Правилно си запомнила, че съм го купила от Кауфланд, сигурно го има и по други магазини. Много е вкусен и ароматен, кафяв (пълнозърнест) е.
      https://zonanatura.bg/product/3303/bio-kafyav-oriz-zhasmin-rapunzel-500g.html
      По други сайтове го видях и на по-ниска цена.

      Има и бял жасминов на "Крина" - пак е много ароматен, но аз съм почитателка на пълнозърнестите видове.
      https://shop.krina.eu/oriz-zasmin-natural-choice-500-g.html

      Дано съм била полезна! :)

      Изтриване