28 януари 2020

Двойно шоколадов сладкиш (брауни)




Винаги съм искала да направя брауни – нежно и влажно (нали такова трябва да е?) и мнооого шоколадово. И все четях и събирах разни рецепти… Но вместо това правех я торти, я разни други сладкиши, включително и шоколадови. Обикновено с някакъв плод – къде вишни, къде круши… но не и истинско брауни! 😉
Тези дни си намислих да направя поредния шоколадов сладкиш – исках да пробвам какво ще се получи от най-хубавата шоколадова торта на света, ако елиминирам крема и сушените плодове от блата (за да стане той гладък и фин). Промених и още нещо – замених лененото семе с домашно ябълково пюре. А за да компенсирам липсата на крем, реших да направя шоколадова глазура. И за моя изненада взе, че се получи… какво? – брауни! Копринено и фино, двойно шоколадово! Най-сетне мечтата ми се сбъдна – брауни в моята кухня! Ако все още не сте схванали иронията ми – просто се гъбаркам с имената на сладкишите… Че нали браунито си е шоколадов сладкиш! Ето какво е нужно за моя (мерителната чаша е 240 мл):


330 г брашно от лимец
3 с.л. (25 г) какао
¼ ч.л. смляна ванилия (бурбонска)
1 ч.л. канела
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон
настърганата кора на 2 мандарини

1 ч.ч. (250 г) домашно пюре от ябълки
1 ч.ч. (180 г) кафява захар
¾ ч.ч. (150 г) шарлан
200 мл вода
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. оцет

глазура:
100 г шоколадов кувертюр (черен шоколад)
2 с.л. (20 г) шарлан
2 с.л. гореща вода


Брашното се пресява в купа. Добавят се останалите сухи съставки – какаото, ванилията, канелата, солта и корите на лимона и мандарините. Всичко се разбърква добре.
Ябълковото пюре се слага в друга купа. Добавят се захарта, шарланът и водата, като се бърка до разтопяването на захарта. Содата се угасява в оцета и се добавя към течните продукти. Накрая се изсипват сухите съставки и всичко се разбърква до хомогенна смес с дървена или телена бъркалка, няма нужда от миксер. Тестото става гъсто, но течно и лепкаво. Излива се в тавичка (20х30 см), покрита с хартия за печене, и се пече на 160 градуса на долен реотан с вентилатор около 30 мин. – клечката да излезе суха. Ако се препече, ще се изсуши, а сладкишът трябва да е влажен и сочен. Оставя се да изстине.




Шоколадовият кувертюр за глазурата се разтопява заедно с шарлана и се разбърква до гладка смес. Накрая една по една се добавят две лъжици гореща вода – от нея сместа става по-пухкава и увеличава обема си, заприличва на кремче. Глазурата се излива върху сладкиша и се размазва по цялата му повърхност.




Сладкишът е истинско бижу! Влажен и сочен, копринено нежен, богат на прекрасни аромати, много шоколадов… За последното естествено има заслуга и глазурата – макар че не е задължителна, с нея десертът има по-завършен вид. При сервиране се украсява с кокосови стърготини и сезонни плодове.










Няма коментари:

Публикуване на коментар