06 октомври 2020

Пюре от ябълки




Понеже не пръскаме с нищо ябълковите ни дървета, много ябълки капят или завъждат червейчета. Обикновено ги оползотворявам на сладкиши, оцет или сокове, но от две-три години започнах да правя и пюре от тях. Оказа се много сполучливо решение – става чудесно на вкус, приготвя се лесно и е идеално за различни сладкиши и блатове на торти. А спокойно може да се хапва и самостоятелно (направо с лъжичка от бурканчето) или да се добави към мекички, палачинки и други подобни. Количеството на ябълките е според наличността, която трябва да се оползотвори. Понеже нашите ябълки са сладки, не слагам захар, но който желае, може да си добави предпочитан подсладител.




Ябълките се нарязват на четвъртинки и се почистват от семенната част и от натъртените и червивите участъци (аз не ги беля). Слагат се в голяма дълбока тава, налива се мъничко вода (опасявам се да не загорят, докато започнат сами са си пускат сок) и се пекат на 200 градуса във фурната. Междувременно се разбъркват един-два пъти, за да се уеднакви сместа. Когато омекнат, се прехвърлят в тенджера (за да не пръска) и се пасират до гладко. Сега е моментът да се подслади на вкус, ако е необходимо.




Готовото пюре се насипва в бурканчета, които се стерилизират за 10-ина минути.




Пюрето става превъзходно! Прекрасно е на сладост, чудно ароматно (и без добавка на някакви подправки) и е идеално за влагане в различни сладкиши и тортени блатове като заместител на яйцата. Понеже не беля ябълките, после тук-там се усещат съвсееем ситнички парченца от корите (или може би от някой не добре почистен семенник?), но това е несъществен и лесно пренебрежим недостатък. Важното е, че тези незначителни частички после изобщо не се усещат в десертите – те стават много фини, гладки и копринено нежни.










3 коментара:

  1. Миме,
    и ние имаме много ябълки тази година.Имала съм идеи за приготвяне на пюре, но не съм правила до сега.Правим оцет и сокове, но и печени ябълки без захар.Ако остане време тази година и пюре ще направим.Затова записвам рецептата.
    Поздрави, спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Миме,
    пека ябълки на четвъртинки без захар и вода върху хартия за печене.Стават много вкусни , предложени като десерт.Могат и така да се пюрират и стерилизират само за капачката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Майка и татко ги правят като теб, Ели, даже слагат и малко орехи отгоре. Наистина е много вкусно!

      Изтриване