Ябълките се нарязват на четвъртинки и се почистват от семенната част и от натъртените и червивите участъци (аз не ги беля). Слагат се в голяма дълбока тава, налива се мъничко вода (опасявам се да не загорят, докато започнат сами са си пускат сок) и се пекат на 200 градуса във фурната. Междувременно се разбъркват един-два пъти, за да се уеднакви сместа. Когато омекнат, се прехвърлят в тенджера (за да не пръска) и се пасират до гладко. Сега е моментът да се подслади на вкус, ако е необходимо.
Готовото пюре се насипва в бурканчета, които се стерилизират за 10-ина минути.
Пюрето става превъзходно! Прекрасно е на сладост, чудно ароматно (и без добавка на някакви подправки) и е идеално за влагане в различни сладкиши и тортени блатове като заместител на яйцата. Понеже не беля ябълките, после тук-там се усещат съвсееем ситнички парченца от корите (или може би от някой не добре почистен семенник?), но това е несъществен и лесно пренебрежим недостатък. Важното е, че тези незначителни частички после изобщо не се усещат в десертите – те стават много фини, гладки и копринено нежни.
Миме,
ОтговорИзтриванеи ние имаме много ябълки тази година.Имала съм идеи за приготвяне на пюре, но не съм правила до сега.Правим оцет и сокове, но и печени ябълки без захар.Ако остане време тази година и пюре ще направим.Затова записвам рецептата.
Поздрави, спорна седмица !
Миме,
ОтговорИзтриванепека ябълки на четвъртинки без захар и вода върху хартия за печене.Стават много вкусни , предложени като десерт.Могат и така да се пюрират и стерилизират само за капачката.
Поздрави !
Майка и татко ги правят като теб, Ели, даже слагат и малко орехи отгоре. Наистина е много вкусно!
Изтриване