27 януари 2020

Крем супа от тиква и картофи




До неотдавна тиквата за мен беше продукт само за разни десерти – тиквеници, кексчета, кремове, печена пълнена тиква или пък варена и поръсена с орехи, канела и мед. Но миналата зима се осмелих да я вложа и в солено ястие – така се роди настоящата супа. Понеже дотогава не бях готвила подобно нещо, доста се позачудих с какво друго да я комбинирам и какви подправки да използвам. В крайна сметка реших да ползвам по-екзотични аромати и за мое щастие се получи прекрасен резултат – супа като излязла от приказка от 1001 нощ. Моята гарам масала бие малко на карамфил и е лютичка (от черния пипер), така че ако не разполагате с такава комбинирана подправка, може да я замените с 2-3 пъпки карамфил и по малко черен пипер и канела. Освен изброените по-долу подправки може да се сложи и малко парче (колкото палеца) пресен джинджифил – тогава супата става още по-пикантна и апетитна.
При сервиране всяка порция се полива с тъъъничка струйчица шарлан, но и без него е чудесна. Лимоновият сок също е по желание, но аз го препоръчвам горещо, защото с него супата става брилянтна – невероятно я освежава (той може да се сложи и в тенджерата след пасирането, но тогава би загубил част от полезните си свойства поради високата температура). Количествата на зеленчуците и подправките са ориентировъчни, спокойно може да се кара на око и на вкус. Може да се варира и с пропорцията тиква : картофи – вкусно е както в съотношение 1:1, така и със значителен превес на тиквата.


500 г тиква (изчистена)
500 г картофи (4-5 броя)
4-5 моркова
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2-3 ч.л. сол (на вкус)
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. куркума
1 ч.л. гарам масала
индийско орехче

за сервиране:
лимонов сок
(шарлан)
лют пипер


Всички зеленчуци се обелват и се нарязват на едро. Слагат се в тенджера и се налива студена вода, колкото да ги покрие. Добавят се солта, кориандърът, кимионът, червеният пипер, куркумата и гарам масалата. Вари се 20-ина мин. – до омекване на зеленчуците. Настъргва се малко индийски орехче и всичко се пасира. Ако е необходимо, може да се добави още малко сол.




При сервиране всяка порция се полива със струйчица шарлан (спокойно може и да се пропусне), добавя се лимонов сок и по желание – лют пипер.




Супата е уникална – невероятно вкусна и с приказен аромат. Просто вълшебство в чиния! Естествено всичко се дължи на подправките и на лимоновия сок, който идеално балансира леката сладост на тиквата. А с добавка на лютия пипер става превъзходна. Така от непозната до скоро територия, супата от тиква се превърна в честа посетителка на нашата трапеза. И в комбинация с препечена филийка е идеалната вечеря!








2 коментара:

  1. Миме,
    правила съм супа с тиква, картофи както и с тиква, картофи и сладък картоф / батат /.Но тук в твоя вариант присъстват прекрасни подправки.Не съм ползвала гарам - масала за солени ястия, а само за десерти.Не се и съмнявам,че този вариант на крем - супа определено е по - различен.Записвам рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, супата е с невероятен аромат, наистина е като излязла от арабска (или индийска - кой знае?) приказка... Аз съм яла и с други подправки и пак е хубава, просто двата варианта са различни. Дано и моят ти хареса! :)

      Изтриване