29 юни 2021

Студена напитка от липов цвят




Втората половина на юни е най-ароматното време в годината – навсякъде се носи опияняващото ухание на цъфнали липи и минавайки по улицата, човек няма как да не вдигне взор към отрупаните със златни цветчета клони и да не вдиша с пълни гърди този упойващ аромат. А след залез слънце, когато всички прозорци са широко отворени за живителния вечерен хлад, заедно с него домовете се пълнят и с божественото липово благоухание…




Традиционно липовият цвят се използва за чай – сигурно няма българско семейство, което да не разчита на неговите лечебни свойства и да не разполага с пакет прилежно изсушени цветове в някой шкаф; чаят от липа вероятно е най-таченият и популярен нашенски чай – лековит и ароматен. Но на мен понякога този аромат ми идва малко тежичък (може би ако се прекали със запарването на сухата билка) и поради тази причина липовият чай не е в графата ми „Любими“. Така ми дойде вдъхновението да се насладим на току-що набраните златни цветчета под формата на студена напитка – тя стана изключително приятна, с много по-лек и ефирен аромат от горещия чай и е идеална за летните жеги.
За еднолитрова кана са нужни:


2 шепи липов цвят
студена вода
мед на вкус
сокът на ½ лимон (на вкус)


Липовите цветове се слагат в каната (без да се препълва и натъпква) и се заливат със студена вода. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие – най-добре в хладилника, ако е горещо. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти.




На другия ден накиснатите цветове се изстискват и получената течност се прецежда. Подслажда се с мед (или друго по желание) и се добавя лимонов сок на вкус. При нужда може да се разреди с още вода. Готовата напитка се съхранява в хладилника.




Напитката е божествена – изключително ароматна, освежаваща и разхлаждаща. Според мен многократно превъзхожда топлия чай от липа с невероятния си дъх на пресен цвят (който се променя при сушенето) – много по-свеж, нежен и лек е от този на запарката. И всичко това я прави предпочитана за горещите юнски дни…










2 коментара:

  1. Миме,
    правя тази напитка със свирчовина.Но съм правила и с цвят от рози, лавандула и навен, лайка.Даваш ми идея да пробвам и с липов цвят.Точно по същия начин я приготвяме в нашия дом.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз правя тази напитка от какво ли не - черен бъз (свирчовина), маточина, мента, лавандула, маслодайна роза, глухарчета... Само с невен и лайка не съм пробвала (от твоите идеи), но с еньовче става разкош! А от липата съм просто омагьосана, надявам се да хареса и на вас!
      Хубаво лято!

      Изтриване