08 януари 2020

Постни кравайчета




Дебелички, бухнали, пухкави – това се иска от едни добри кравайчета. Такива очаквах, че ще се получат първите, които направих – с брашно от спелта. За мое разочарование вместо да бухнат нагоре, те леко се разляха настрани… Тогава реших, че причината е в грешката ми при печенето, но когато и при втория опит се получи същото, установих, че „виновно“ е брашното от спелта. Затова третия път реших (с цената на голям компромис – да се лиша от прекрасния му вкус и аромат) да  се върна към обикновеното пшеничено брашно. И о, да – получи се това, което очаквах! Прекрасни кравайчета – пухкави и идеално бухнали! Чудесни са и на вкус, въпреки че наистина отстъпват на вкуса и аромата на тези от спелта.


¼ кубче (10 г) прясна мая
200 мл (½ консерва) кокосово мляко
100 г кафява захар
1 бурбонска ванилова захар (или ¼ ч.л. смляна ванилия)
350-380 г бяло брашно (зависи от марката)


Маята се размива с ½ ч.л. захар в 2-3 с.л. хладка вода, поръсва се с ½ с.л. брашно, разбърква се добре и се оставя да шупне. Кокосовото мляко се загрява и се добавя захарта, за да се разтопи. Прибавя се и ваниловата захар.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче (не всичкото наведнъж), в което се изливат млякото със захарта и маята. Омесва се тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и без дълго месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса около 1 час на топло (във фурната на 50 градуса).
Втасалото тесто се премесва леко и се разделя на 8 топчета. Оставят се 5-6 мин. да си починат и от всяко топче се оформя фитил, дълъг около 30 см. Фитилите се прехвърлят в покрита с хартия за печене тава и двата края се кръстосват, за да се оформи кръгче, като краищата се оставят малко да стърчат.




Кравайчетата се намазват със зехтин и се оставят да втасат 35-40 мин.




Пекат се на 175 градуса на долен и горен реотан 11-12 мин. – до златиста коричка. Понеже ползвам фурната за втасването, я включвам докато те са вътре (първите 3-4 минути на долен реотан с вентилатор, за да загрее по-бързо, после превключвам на долен и горен).






Кравайчетата са великолепни! Чудесно бухнали, с прекрасна форма, приятно сладички и ароматни.






Идеални са и за десерт, и за закуска сутрин – с чаша кафе и сочни мандаринки или нар…










2 коментара:

  1. Миме,
    баба ми навремето задължително правеше постни кравайчета с бяло брашно, понякога е добавяла и малко царевично или царевично нишесте.Малко по - трудно се работи с пълнозърнестите брашна, те втасват по - трудно.Прекрасни кравайчета са се получили.Мисля,че с брашно от овес или елда можеш да замениш бялото пшенично брашно.Тези брашна според мен ще втасат по - добре от брашната от спелта и Лимец.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съветите, Ели!
      На мен проблемът ми беше с брашното от спелта, но пак бяло. Явно още не съм му свикнала... От останалите, които ми препоръчваш, съм ползвала само царевично (за сладкиши и за мексикански тортии) и елдено - за палачинки. Нямам никакъв опит с втасване с тях... Явно ще трябва да пробвам и това някой ден! Макар че в елдата няма глутен, не знам подлежи ли на втасване...

      Изтриване