16 септември 2020

Чеснова майонеза




Майонеза е силно казано за импровизираното съдържание на купичката – за да бъде истиска такава, се иска доста повече мазнина от тази, която аз сложих. Но то си беше съвсем умишлено – не одобрявам прекалено мазните храни, в това число и стандартната майонеза. Затова и все гледам да измислям някакви нестандартни варианти… А целта ми този път беше да направя някаква чеснова добавка към други ястия – основни, тестени, а защо не и супи… Дали ще бъде наречена майонеза, пастет, сос или мус – няма особено значение… Продуктите са на око и на вкус, най-добре е да се кара на усет.


2 глави чесън
шарлан (или зехтин)
ябълков оцет на вкус
1 ч.л. сол


Чесънът се обелва и се слага в чашата на пасатора или блендера. Налива се шарлан колкото да го покрие. Добавят се солта и струйка оцет и се пасира (блендира) до гладка смес. Прехвърля се в бурканче и се съхранява в хладилника.




Получава се нещо средно между майонеза и пастет – гъстичко и пухкаво е, но не толкова мазно. За сметка на това е много лютиво и миризливо 😉, затова трябва да се слага по малко от него. Прекрасно допълва печени или задушени зеленчуци – картофи и всякакви други, може и просто да се мацне на филийка хляб. Освен това е чудесно решение за най-различни ястия, в които се слага чесън – спестява чистене и пресоване всеки път…








2 коментара:

  1. Миме,
    чудесна е тази чеснова майонеза.Прекрасно допълнение към салати, гарнитури, ястия , супи.Правя подобна майонеза и е много вкусна.Понякога към тази смес добавям и орехи, за да не става толкова люто и пикантно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, орехите ще омекотят лютивината и аромата, това не е лоша идея. :)

      Изтриване