16 септември 2020

Картофени хармоники със самардала и розмарин




Това са най-обикновени печени картофки, но изглеждащи по-интересно и оригинално. Добре е да не са стари, за да не се белят. Подправките, с които се овкусяват, също са обичайните… Но крайният резултат е атрактивен и много вкусен! Броят на картофите зависи от желаните порции.


средни картофи (еднакви на големина)
самардала на вкус
листенца розмарин
струйка олио по избор


Картофите се измиват добре и се нарязват на тънки филийки, без да се стига до края, т.е. в долния край филийките трябва да са свързани. Много лесно това става с две дървени шишчета – слагат се на дъската от двете страни на картофа и така ножът не стига до края, а картофът остава цял в долната си част. Така се получава нещо като ветрило или хармоника. Важното е отделните резенчета да са с еднаква дебелина, за да се изпекат еднакво. Раздалечават се леко много внимателно (за да не се скъса хармониката) и в процепите се мушкат листенца розмарин и се поръсва със самардала. Слагат се в незалепваща тава (или покрита с хартия за печене) и отгоре се поливат с тънка струйчица олио (може и разтопено кокосово масло). Пекат се на 180 градуса на горен и долен реотан около половин час или докато картофите омекнат и отдолу – там са по-дебели и се изпичат най-трудно.






Картофките са чудесни – простички за приготвяне, с минимум добавки, но много вкусни и ефектни. Много им върви чеснова майонеза, но могат да се поднесат и с всякакви други сосове…








2 коментара:

  1. Миме,
    правя ги, но разрезите са такива,че картофката става с много тънки резенчета.Твоите разрези са по - дебели, ще пробвам и така.Самардалата е прекрасна подправка, както и розмарина също.Чудесна гарнитера към всякакви ястия и салати.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Самардалата е любима вкъщи; когато не ми се прави салата, просто режа един домат или краставица и поръсвам със самардала. Много е подходяща и за картофки, розмаринът също е прекрасен за целта. Успешна седмица!

      Изтриване