15 септември 2020

Резене с домати, лук и чесън




Резенето не е обичаен продукт в нашето меню и нямам особен опит с него. Може би за съжаление, защото се оказа с много интересен и приятен аромат (макар и малко странен в първия момент), който си струва да се опита. И добре, че любопитството ми надделя над колебанията какво да правя с него, за да се обогатя с нещо ново и непознато за мен досега… И ето как реших да го използвам:


2 глави резене (около 500 г общо)
1-2 моркова
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
2 домата
2½ ч.л. сол
щипка черен пипер
(струйка зехтин екстра върджин)
½ връзка магданоз


Резенето се срязва на две или на четири (по-големите глави) по дължина и после се нарязва на ивички, морковът – на пръчици, лукът – на полумесеци, чесънът – на филийки.
Лукът се запича в суха тенджера на слаб огън, докато омекне и замирише приятно. Прибавят се резенето, морковите и чесънът и се задушава още няколко минути, като се бърка непрекъснато. Ако се наложи (за да не загарят зеленчуците), се налива и малко водичка. Добавят се солта, черният пипер и настърганите домати и ястието се готви още 15-ина мин. без капак, за да се изпари излишната течност. Зеленчуците остават леко хрупкави; ако ги предпочитате по-меки, времето за готвене ще бъде по-дълго. Тенджерата се сваля от котлона и по желание се добавя струйка зехтин (без него е по-здравословно). При сервиране всяка порция се поръсва с наситнен магданоз.




Ястието е вкусно и леко, с приятен аромат и чудесно сосче. Резенето се оказа много свеж и интересен продукт и се надявам и занапред да намира място на трапезата ни.








2 коментара:

  1. Миме,
    резенето наистина е вкусно.Може да се приготви с ориз, с картофи, като яхния или гювеч и да се добавя към всички зеленчуци в традиционната салата в прясно състояние.Може също да се пълни и да се запича с плънката.Има безброй варианти за неговото приготвяне.Листата са с анасонов аромат, но са вкусни също добавени като подправка.Чудесен е и твоят избор за приготвяне.Мисля,че и с печена тиква и лук ще се получи добре.Или със сладък картоф.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за идеите, Ели! Харесаха ми и ще се възползвам от тях, само да намеря пак резене!

      Изтриване