14 септември 2020

Сос „Ромеско“




Рецептата за този сос видях в „Бон апети“. Родината му е Испания и по-точно областта Каталуня. Заинтригува ме и нямаше как да не го пробвам, но с някои промени от представеното от Лора и Стоян. Получи се вкусен и пикантен резултат, макар и не толкова екзотичен, колкото очаквах. Оказа се, че донякъде напомня на нашенския айвар, въпреки че в айвара няма домати, а патладжани. И все пак сосът си заслужава да се приготви, защото става лесно и сравнително бързо, тъй като всички зеленчуци се пекат във фурната.


4 червени чушки
2 домата (месести)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 филия хляб (пълнозърнест)
40 г (¼ ч.ч.) сурови бадеми
50 г зехтин екстра върджин
2 с.л. ябълков оцет
1 ч.л. пушен червен пипер
щипка чили на прах
няколко листа мента
1½ ч.л. сол
щипка черен пипер


Чушките се избушват, доматите се нарязват на четвъртинки, лукът (без да се бели) – на шестинки и всичко се подрежда в тава – добре е да е върху хартия за печене, за да не загарят соковете по тавата. Зеленчуците се слагат в загрята на 200 градуса фурна на долен реотан с вентилатор, като след 7-8 мин. се добавят и скилидките чесън (необелени). Пекат се общо около 25 мин.




Когато са готови, чушките се слагат в тенджера да се задушат и се обелват, лукът и чесънът също. Филията са препича на тостер и се оставя да изстине. Всички продукти се слагат едновременно в чопър или блендер и се смилат на гладко пюре.




Сосът е много приятен и апетитен. Подхожда на различни зеленчуци, много добре се връзва също и с хлебчета или крекери. Идва сякаш малко по-гъст от стандартното разбиране за сос, но какво от това…








5 коментара:

  1. Миме,
    рецептата наистина е много интересна.Ще го пробвам този сос.Но единствено доматите са проблем в нашия дом.Всички имаме киселини.Може би със сушени домати ще е по - добре.
    Поздрави и усмихната есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за киселините, Ели, много са неприятни. И на нас ни се случва понякога, но мисля, че причината е в мазнината. Затова вече много внимавам какви олиа ползвам. Прекрасна есен и от мен!

      Изтриване
    2. Киселините са от доматите - сурови може, но минали през огъня дразнят жестоко. От много години в къщи не ядем ГОТВЕНИ домати.

      Изтриване
  2. Здравейте,а може ли да се стерилизират за зимата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не виждам причина да не може... Пробвайте и споделете!

      Изтриване