14 септември 2020

Салата от печени чушки




Това е една от най-тачените салати вкъщи и няма как да не е – от любимите печени чушки е. Те се комбинират успешно с какви ли не други продукти и много добре се вписват в най-различни салати. Но са прекрасни и съвсем натурални, затова и тази максимално простичка салата, толкова лесна и бърза за приготвяне (разбира се, ако чушките са предварително изпечени и обелени), е толкова обичана и ценена. На печените чушки са достатъчни само малко сол, оцет и зехтин, но ако към тях се добавят и чесън и босилек, нещата стават съвършени…


5-6 печени чушки
2-3 скилидки чесън
шепа листа босилек
сол на вкус
ябълков оцет
струйка зехтин


Чушките се накъсват по дължина на тънки лентички и се слагат в купа. Чесънът се смачква с ножа на дъската (така освобождава по-добре аромата си) и се накълцва на ситно, босилекът също се нарязва на ситно. Добавят се към чушките и салатата се подправя със сол и оцет на вкус и малко зехтин. Разбърква се и се оставя да престои, преди да се сервира, за да се ароматизират и овкусят добре чушките.




Салатата неслучайно е любима вкъщи – много е приятна, вкусна и ароматна. Босилекът и чесънът са напълно достатъчни, за да ароматизират и овкусят чушките, и просто няма нужда от нищо повече… Ако случайно не разполагате с пресен босилек, заменете го с магданоз – пак ще се получи чудесен резултат.







2 коментара:

  1. Любимите печени пиперки са традиционни във всеки български дом.Но зелените подправки ги правят уникални.Използвам магданоз, копър или пресен босилек.Страхотно, вкусно и красиво !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, че как без печени чушки "във всеки български дом"... Да, ако се ползват други зелени подправки, всеки път ще имаме различна салата. Ако нямам босилек, и аз слагам магданоз.

      Изтриване