03 октомври 2020

Постен сладкиш с круши




Тази рецепта е идеална за по-твърди плодове – правила съм я с дюли и сладкишът става великолепен. В случая обаче става въпрос за оползотворяване на капнали все още зелени круши. Макар че са недозрели и не достатъчно наедрели, ме е яд да ги изхвърлям, защото са лично отгледани от нас, при това без пръскане и торене. Пък и не са огромно количество, какъвто е случаят с ябълките – там има и да хвърляш, и да раздаваш, и пак остава достатъчно за какво ли не. Като всички капнали плодове и крушите имат два проблема – отвътре са червиви, а отвън натъртени. Тези недостатъци не позволяват да се държат, докато омекнат и станат приятни за ядене сурови. Затова търся начини са използването им още сега. И тогава на помощ идва тази рецепта, която много уважавам – изключително лесна и бърза е (да не кажа мързелива), не се цапат безброй съдове, уреди и прибори (ползват се само една тенджера и тава), а крайният резултат е повече от чудесен, въпреки че крушите са зелени! Най-мъчното нещо е чистенето и рязането им, понеже са много твърди…


1 кг круши (капнали недозрели, вече изчистени)
1 ч.ч. (180 г) нерафинирана захар
2 ч.л. канела
3 пъпки карамфил
5 шушулки кардамон
100 г шарлан (олио по избор)
100 г орехи
375 г пълнозърнесто брашно от спелта
1 бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон


Крушите се нарязват на дребни кубчета и се слагат се в голяма тенджера. Карамфилът и кардамонът (само семенцата без шушулката) се счукват или смилат и заедно със захарта и 1 ч.л. канела се добавят към крушите. Тенджерата се слага на умерен огън, като се разбърква периодично. След 1-2 минути захарта започва да се стопява, а плодовете пускат сок. Варят се така 5-6 мин. – докато омекнат леко, без да се разваряват.
През това време брашното се пресява заедно с бакпулвера и останалата канела и към тях се добавя лимоновата кора. Орехите се нарязват с нож на едро.
Тенджерата се сваля от огъня и към крушите се добавят последователно шарланът, орехите и брашното с бакпулвера, канелата и лимоновата кора. Разбърква се добре с дървена бъркалка. 




Получава се гъста лепкава смес, която се разпределя в тава (22х32 см), покрита с хартия за печене. Заглажда се с лъжица и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на горен и долен реотан 30 мин. Изпеченият сладкиш може да се поръси с нещо по желание, но според мен и така си е красив.






Сладкишът е великолепен – много плодов, невероятно вкусен и с разкошен букет от главозамайващи аромати. Трябва да се отбележи и богатството от текстури – крушите придават сочност и свежест, като в същото време не са меки и кашави; орехите, освен че хрупкат прелестно, ухаят неповторимо. А с пълнозърнестото спелтено брашно се достига съвършенството…










Няма коментари:

Публикуване на коментар