13 декември 2015

Елхички от панделка и мъниста




Като видях снимки на тези елхички в интернет, ми харесаха много – лесни за изработване, а красиви и ефектни. И просто нямаше как да не се пробвам… Необходимите материали и пособия са съвсем елементарни:

панделка (лента) – може едноцветна или пък не
мъниста с цвят и форма по избор
конец и игла
ножица
линийка и флумастер




В моя случай панделката е зелена с ширина 2 см, но може да бъде и с друг цвят и широчина (на снимките в нета имаше дори и елхички от карирани ленти). Мънистата, които си харесах, са червени и фасетирани – да имитират топки за елха. Конецът за нанизване – златна нишка. Линийката и флумастера ползвах, за да маркирам къде точно да промуша нишката в панделката – не исках да работя на око, а симетричните „клончета“ на елхичката да са еднакви на големина и постепенно да се смаляват към върха. В зависимост от желаната големина на елхичката може да се започне с „отсечки“ от по 10, 9 или 8 см (естествено по две) и да се свърши с 4 или 3 см, като и от двете страни на лентата се оставят по 1-1½ см – просто няма как тя да се прободе в самия й край. Тогава панделката се отрязва.
Конецът трябва да е двоен и с такава дължина, че след като се нанижат панделката и мънистата, отгоре да остане за халкичка за закачване. Важно е в края му да се направи достатъчно голям възел, за да не се измъкне най-долното мънисто.
И така, започва редене – мънисто (най-отдолу може да се сложат 2 – за стъбло на елхичката), панделка (прободена на предварително отбелязаното място), панделка, мънисто, панделка, панделка и така докато свърши отрязаното парче.




Най-отгоре се завършва с мънисто (ако ви се играе, може да изработите от подходящ материал звезда за завършек на елхата), конецът се срязва, за да се извади иглата, и двата му края се завързват на възел над мънистото – да се стегне цялата „конструкция“. На края на конеца се прави друг възел, за да се получи халкичка за окачване на готовата елхичка.




И така, само за няколко минути имате прелестна украса за дома – симпатична и ефектна елхичка! А може да си направите и няколко – с различна големина, а защо не и от различни панделки и мъниста...










Няма коментари:

Публикуване на коментар