14 декември 2015

Снежинки и гирлянда от тях




Миналата година си купих една много ефектна прежда за плетене на разни дреболии и когато дойде коледно време, ми хрумна, че от нея с помощта на клечки за уши ще се получат доста добри снежинки. Така е, почти като истински са! Преждата се състои от две усукани нишки: едната е пухкава, а другата – с лъскави власинки. Двете в комбинация наистина имитират току-що навалял сняг – пухкав и блестящ… Естествено снежинки ще се получат и от най-обикновена бяла прежда и макар че няма да бъдат толкова ефектни, няма да е фатално.
Изработването е изключително бързо и лесно; необходими са само бяла прежда и клечки за уши в зависимост от броя снежинки, които ще се правят (по 3 клечки за 1 снежинка). Е, и ножица за отрязване на конеца…




Ето как изглеждат двете нишки поотделно:




А това е производителят на преждата (ако някой желае да търси точно такава):




И така, три клечки за уши се завързват с края на конеца една за друга през средата и се оформят на снежинка с шест лъча. За да се фиксира снежинката и да не мърдат клечките, конецът се увива по 3-4 пъти през центъра и в трите посоки.




След това започва да се увива около всеки от шестте лъча – първо от центъра към върха, а после обратно към центъра, след което се преминава към следващия лъч. Когато се обходят всички лъчи, конецът се отрязва и завързва. Понеже моята прежда е от две нишки, аз правя възелче от тях. Ако обаче се ползва обикновена прежда, за да може да се върже накрая, се оставя висящо крайчето, с което се връзват клечките една за друга в началото.




Буквално за секунди имаме почти истинска 😉 снежинка! Пухкава и блещукаща!




А ако няколко снежинки се свържат с подходяща нишка (аз ползвах тази с лъскавите власинки от преждата), се получава ефектна гирлянда, която може да се окачи на подходящо място вкъщи.










Няма коментари:

Публикуване на коментар