08 февруари 2018

Крем супа от карфиол, праз и моркови




Не съм голяма любителка на супите – споделям мнението на Петър Дънов, че храната трябва да е твърда и да се дъвче, а не да е течна и директно да се гълта. Според него супите са препоръчителни само когато човек е болен или има проблеми със зъбите (не може да дъвче). И все пак понякога, особено в студените дни, не е лошо да имаме на трапезата си вкусна и ароматна топла супа. А тази определено е такава. При това се приготвя изключително лесно и бързо.


1 малка глава карфиол (½ кг)
1 стрък праз
2 средни моркова
1 стрък целина (листата + дръжката)
няколко стръка магданоз
2 ч.л. сол (на вкус)
струйка шарлан
(2-3 стръка копър)


Карфиолът се накъсва на розички, морковът и празът се нарязват на едри парчета. Зеленчуците заедно със стръка целина се слагат в тенджера, заливат се със студена вода колкото да ги покрие (1 л), посоляват се и се сваряват под капак за 15-20 минути. Когато са готови, се добавя магданозът и всичко се пасира фино.
Всяка порция се поръсва с наситнен копър или магданоз и се полива с много тъничка струйка шарлан (даже и без него е много вкусно).




Супата е великолепна – богата е на ароматите на есента и зимата и действа сгряващо и отпускащо в студената вечер... И идеално прочистващо за стомашно-чревния тракт... Допълва я чудесно препечена филийка хляб, с която са напълно достатъчни за една прекрасна лека вечеря.








Няма коментари:

Публикуване на коментар