Освен салати от тези приказни жълти цветенца може да се приготви и уникален сироп (или мед, както го наричат някои). А когато се озовах със стотина откъснати глухарчета, участвали в долната закачлива снимка, съвсем спонтанно и естествено ми дойде идеята да ги оползотворя на… напитка! Първо, вече имам неколкогодишен опит със студени напитки от мента и маточина, които са голям хит в горещите летни дни и са любими на семейството, особено на половинката ми, и второ – щеше да е грехота да изхвърля толкова много от обичните ми глухарчета просто ей така…
И така, те получиха втори шанс за живот – след прекрасни фотомодели се превърнаха в разкошна студена напитка, полезна, освежаваща и с прекрасен вкус! Количеството цветове зависи от съда, в който ще се накисват (най-добре да е стъклен или порцеланов) – за еднолитрова кана са нужни:
1 букет глухарчета
мед на вкус
сокът на 1 лимон
Глухарчетата се слагат в каната (няма нужда да се препълва и натъпква) и се заливат със студена вода. Моите бяха с къси дръжчици (заради снимката преди това), но смятам, че и целите дръжки имат място в каната. Намачкват се с дървена бъркалка и се оставят да престоят поне едно денонощие. През това време може да се разбъркат и намачкат още няколко пъти. Ако времето е топло, е добре каната да се сложи в хладилника, за да не се вкиснат.
На другия ден накиснатите цветове се изстискват и получената течност се прецежда. Подслажда се с мед или друг предпочитан подсладител на вкус и се добавя лимоновият сок. По желание може да се разреди с още вода. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация.
Понеже моите глухарчета бяха много, сложих повече мед (5-6 лъжици), за да може после да се разрежда с още вода.
Получената напитка е много приятна на вкус, освежаваща и зареждаща и е по-разнообразен начин да се възползваме от полезните качества на прекрасните глухарчета.
Миме,
ОтговорИзтриванеправя подобни напитки със свирчовина или роза.С глухарчета не съм правила.Но с глухарчета правих песто по рецепта от руски сайт и е чудесно.Рецептата я има в моя блог.Много приятна напитка се получава, ще пробвам с глухарчетата.
Поздрави !
И аз имам напитки от черен бъз цвят (свирчовина) и от маслодайна роза в блога, Ели, както и от мента, маточина и лавандула. Така ми дойде идеята и за глухарчетата - щом и сироп се прави от цветовете, защо да не станат и на напитка без варене и без захар! А ти ме заинтригува с пестото от глухарчета (за цветове или за листа става въпрос?), отивам да го търся в твоя блог! :)
Изтриване