14 май 2018

Песто от морковени листа




До неотдавна си купувах моркови на килограм, но от известно време предпочитам такива на връзка – и самите моркови ми изглеждат по-истински, а и зелената част също е използваема. За какво ли? Листата може да се нарежат в салата или пък да се ползват за песто! Както и част от дръжките – но само горната, защото надолу са по-твърди и влакнести. Останалите продукти са дежурните за целта…


листата с горната част от дръжките на 2 връзки моркови (70 г)
50 г орехи
3-4 скилидки чесън
50 г обезкостени зелени маслини
сокът на ½ лимон
40-50 г вода
½ ч.л. самардала (сол)
2 с.л. хранителна мая
5-6 стръкчета чубрица или мащерка


Всички продукти се пасират заедно до гладка смес. Насипва се в бурканче и се съхранява в хладилника. Понеже морковените листа имат малко по-особен аромат, но не толкова силно изразен като на босилека или магданоза например, може вместо сол да се ползва самардала, както и да се добави някаква свежа предпочитана подправка – чубрица, мащерка, босилек, риган, розмарин…






Пестото е много приятно, с чудесна текстура и с умопомрачителен зелен цвят, който се дължи на лимоновия сок. Това вълшебно зелено се запазва дори след няколко дена в хладилника… А как добре стои върху тъничка питка...
Класическите рецепти за песто се приготвят със зехтин, но аз реших да го заменя с маслини (зелени, за да се запази цветът). Така то е не само по-полезно, а и по-вкусно!










Няма коментари:

Публикуване на коментар