27 февруари 2019

Мартеничка ангелче




Това е симпатичен модел на фигурка, която някой може да оприличи на момиче или на Пенда, но за мен си е ангелче – разперените настрани снопчета прежда не приличат на ръчички, а на ангелски крила. Изработването е приятно и изобщо не е по-трудно от това на обикновени пискюлчета или традиционните Пижо и Пенда. Не се изискват и някакви специални материали, а само:


бяла и червена прежда
2 картончета с различни размери (при мен 8,5 и 6,5 см)
ножица
малки безопасни иглички


За да се получи въпросното ангелче, е необходимо да се изработят 2 пискюлчета в различни цветове – за тялото и крилете.
Преждата за тялото се намотава на по-голямото картонче толкова пъти, колкото дебело желаете да е ангелчето (20 намотки са достатъчно). Получените намотки се завързват здраво с конец от същия цвят и се срязват с ножица в противоположния край. Получава се нещо като метличка.




В средата се завързва усукана бяло-червена връв. По същия начин се изработва още едно снопче прежда от другия цвят, като за него се ползва по-малкото картонче (правят се 15 намотки).




В процепа на голямото пискюлче (тялото) се поставя напречно малкото (крилата) и се фиксира стегнато с намотаване на конец с цвета на крилата – получава се главичката на ангелчето.




Голямото пискюлче отново се разделя на две еднакви части, които се издърпват нагоре, а под тях се събират и завързват стегнато краищата на малкото с конец със същия цвят.




На свой ред малкото пискюлче се разделя на две еднакви части и под тях се събират и завързват краищата на голямото пискюлче (отново с конец с цвета на крилата) – това е талията. Така фигурката вече е завършена – оформени са тялото и крилата на ангелчето. Необходимо е само да се пригладят добре и да се изравнят (подстрижат) с ножицата. И да им се добави малка игличка за закачване.






Ангелчетата могат да се направят в два варианта според комбинацията на цветовете – червено с бели крила или бяло с червени крила. И двата вида са еднакво хубави! Наистина са прелестни! И са подходящи както за дами, така и за господа, за малки и големи…












Няма коментари:

Публикуване на коментар