14 април 2019

Царевични тортии




Това са перфектните царевични тортии – прекрасни на вкус, мекички (търпят огъване и навиване) и много нежни. Естествено половината от брашното е пшеничено, защото само от царевично не може да се постигне този резултат – просто не се получава тесто, което може да се меси и точи.


100 г бяло брашно (или пълнозърнесто)
100 г царевично брашно
½ ч.л. бакпулвер
50 г олио по избор
1 ч.л. сол
100 мл топла вода


Брашната, бакпулверът и солта се пресяват, смесват се и се оформят на кладенче, в което се изсипват олиото и водата. Омесва се тесто (ако е необходимо, се добавя още малко брашно – за поръсване на плота), покрива се с найлоново фолио и се оставя да си почине 20-ина мин.
Отпочиналото тесто се разделя на осем топки и всяка се разточва на тънка кора с малко брашно. Пекат се на сух тиган от двете страни на силен огън. Не трябва да се препичат, защото ще станат твърди (хрупкави) и ще се чупят при огъване.






Получават се фантастични тортии – меки (могат да се огъват, без да се счупят) и невероятно вкусни! Могат да се комбинират с какво ли не, и все пак най-подходящи са за мексикански вкуснотии като тако, бурито или за загребване на гуакамоле… Мммм…
От същото тесто може да се направи и чипс – той също става великолепен.






Езикова бележка:

Правилното изговаряне и изписване на името на характерните мексикански питки или чипс на български е тортия. За съжаление масово се употребяват вариантите тортила или тортиля, явно повлияни от правописа на испански – tortilla. Но тук -ll- (двойното -л-) означава един специфичен изключително мек звук (подобен на нашенското й) и думата се изговаря [тортийа]. В мн.ч. се пише и изговаря съответно tortillas [тортийас], но аз смятам, че е по-добре на български да използваме нашето окончание  – тортии. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар