03 юли 2019

Салата от цвекло (глава и листа) с чеснов дресинг




Винаги съм „класифицирала“ салатата от цвекло при есенните и зимните такива; в съзнанието ми този изключително полезен кореноплод с уникален цвят е есенен продукт – може би защото пролетта и особено лятото изобилстват от други зеленчуци, на които обръщам внимание, а есента и зимата са с по-ограничен асортимент. Но когато в разгара на юни видях на пазара прелестни младички глави цвекло заедно със свежите им листа, нямаше как да им устоя…
За 2 порции са нужни:


½ глава цвекло
половината листа (3-4 броя) + дръжките
шепа орехи
1 скилидка чесън
сол на вкус
ябълков оцет
(струйка шарлан)


Листата се нарязват на лентички, дръжките на ситно, главата се настъргва на едро ренде и всичко се слага в чиния или купа. Орехите се нарязват на едро с нож и се поръсват отгоре. 
Чесънът се пресова или накълцва на ситно и се добавят сол и по струйка оцет и шарлан (и без последния става достатъчно вкусно). Разбърква се и с получения дресинг се залива салатата.




За много хора сигурно е странно, че на цвеклото могат да се ядат и листата. То е защото така сме свикнали да виждаме и пазаруваме този прекрасен зеленчук по магазините и пазарите – само корена (главата) без листата отгоре. Но листата също са чудесни за консумация – подобно на листата на репичките и на морковите например… Листата на репичките режа в салатата заедно с останалите зелении, а от морковените листа правя песто. Е, стига да са пресни и свежи…




Така че в настоящата рецепта няма нищо странно или скандално – просто поредната красива и полезна салата. Изключително вкусна, с прекрасен хрупкав елемент от орехите и чудесен баланс между сладко, кисело и солено. Достатъчно е хубава и без чесън в заливката, така че който желае, може да го пропусне. Но с чесъна е умопомрачително вкусно.








Няма коментари:

Публикуване на коментар