14 януари 2020

Рогчета с кисело зеле и праз




Въпреки че останах много доволна от пирожките с прясно зеле, още тогава реших, че някой ден ще пробвам да ги направя и с кисело – от коментарите под руската рецепта научих, че така се приготвят типичните молдовски пирожки. Е, преди това се отклоних малко от целта с едни рогчета с картофи и праз – от тях ми дойде идеята към зелето да добавя и праз. А тази комбинация пък ми е добре позната и много любима от един приказен царски зелник (сега обаче пропускам боба, но не и сушената чушка). И така, тръгвайки от Русия и Молдова, минавайки през нашенския Северозапад, стигаме до настоящите рогчета…
Мерителната чаша е 240 мл.


тесто:
310 г бяло брашно от спелта (или 280-300 г бяло пшеничено брашно)
½ ч.ч. вода
½ ч.ч. (100 г) олио по избор (шарлан, зехтин)
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет

плънка:
400 г кисело зеле
2-3 стръка праз
1 сушена чушка
2-3 щипки чубрица
струйка олио по избор


Зелето се нарязва и се запържва за кратко в олио, после се долива малко зелева чорба и се оставя да се задуши известно време. Празът се нарязва на кръгчета и се добавя към зелето. Когато омекне, се добавят начупената на ситно чушка и чубрицата и всичко се оставя за още няколко минути на изключен котлон. Сол не се слага – зелето си е солено. Трябва да се внимава и колко е солена зелевата чорба – ако е необходимо, да се разреди с вода.

Брашното се пресява и се оформя на кладенче (не всичкото наведнъж, част от него се оставя за доизмесване на тестото), в което се сипват водата, шарланът, солта и оцетът. Омесва се меко и еластично тесто, докато спре да лепне много (то е мазно и изглежда сякаш има нужда от още брашно, но не се подлъгвайте да добавяте излишно – изпеченото тесто ще стане твърдо и много ронливо). Разделя се на 2 топки, които се покриват с найлоново фолио и се оставят да си починат 30-ина мин. Всяка топка се разточва на голяма тънка кора, която се нарязва на 8 триъгълника (ако се ползва брашно от спелта, тестото се премесва, преди да се разточи, защото след почивката омеква много и после трудно се работи с него).




В основата на всеки триъгълник се слага от плънката (по-добре да е повечко), ъгълчетата се загъват върху нея и се завива на руло. Полученото рулце се огъва леко, за да стане като рогче.




Готовите рогчета се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Може да се поръсят с чубрица за красота.




Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса на горен и долен реотан (без вентилатор) 30-32 мин. – до златисто. В последните 4-5 мин. може да се включи и вентилаторът за по-равномерен загар.






Рогчетата са разкошни – много ароматни (ако се ползва брашно от спелта – още повече!), с чудесна плънка – цветна и вкусна, и тъничка и хрупкава тестена обвивка. Явяват се като вариация на божествено вкусния зелник, но са по-компактни, симпатични и удобни за сервиране и хапване.










4 коментара:

  1. Страхотни са тези рогчета Мария.Бих ги направила веднага, интересно и вкусно съчетание от кисело зеле и праз.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели! Наистина са много апетитни и примамливи. Аз тази плънка я ползвам много в последните няколко зими - и за баници (зелници) дърпани, вити, наложени... В рогчетата също се вписа прекрасно!
    Много усмивки и за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Понеже избягвам глутена, дали вашите рецепти за тестени изделия ще станат с безглутеново брашно? Благодаря Ви предварително, имате много хубави рецепти и доста от тях вече съм правила. Бъдете жива, здрава и благословена. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сърдечно Ви благодаря за добрите думи и за прекрасните пожелания! <3 Всичко най-добро и на Вас!
      За съжаление нямам опит с безглутенови брашна в теста, които се месят (и точат), ползвала съм ги само за кексово тесто - там нещата се получават чудесно. Но за тесто за питки и баници не мога да Ви дам отзив. Доколкото знам, на пакета на безглутеновите смеси пише за какво са подходящи - евентуално това може да Ви помогне. Друго, за което се сещам - за баници доста хора ползват оризови кори, ако това Ви устройва, пробвайте с тях. Дано поне малко съм била полезна! :)

      Изтриване