01 април 2020

Постни зелеви сарми с пълнозърнест ориз




С последните за сезона кисели зелки реших да направя любимите ми сармички. Въпреки че пролетта отдавна е тук и вече минахме на зелени манджи и салати, това зимно меню пасна идеално на днешния снежен ден… Ех, каква първоаприлска шега си направи времето с нас!...
Обикновено варя сармичките на котлона в тенджера или за по-голямо удобство – в големия тиган, но този път реших да се поглезим и да ги врътна в гювеча. Излязоха 28 бройки и се събраха точно на два реда в по-малкия гювеч. И отново плънката е без запържване, а мазнината добавих чак след изпичането.


15-ина листа от кисело зеле
1 ч.ч. пълнозърнест (кафяв) ориз
1 глава лук
3-4 щипки чубрица
2 ч.л. червен пипер
2 ч.ч. зелева чорба
струйка шарлан


Оризът се накисва във вода от предния ден, изплаква се добре и се сварява до полуготовност в 1 ч.ч. зелева чорба.
Лукът се нарязва на ситно и се запича в суха тенджера, докато омекне и замирише приятно. Котлонът се изключва и се добавят полусвареният ориз, чубрицата и червеният пипер, разбърква се.
Дебелата част (откъм кочана) на зелевите листа се изрязва и се махат по-грубите жилки. Листата се срязват на две половини (или повече части, ако са много големи) и всяко парче се разстила върху дъска или друга удобна повърхност. Отгоре се слага от плънката и се завиват сарми, като се загъва първо от близката страна и после отляво и отдясно.




Навива се на рулце, но не трябва да е прекалено стегнато, защото оризът още ще се надува и листото може да се скъса. Сармите се нареждат в гювеча плътно, но без да се нагъчкват много.




Заливат се с останалата зелева чорба (ако вашата е солена, заменете я с вода) и се пекат на 200 градуса на горен и долен реотан около 1 час. Готовите сарми се поливат със струйка шарлан и са готови за сервиране.






Сармичките са божествени! Винаги стават хубави, дори и варени в тенджера на котлона, но печени в гювеч са просто феноменални!









2 коментара:

  1. Миме,
    гювечът е подходящ за по - добро сваряване на кафявия ориз.Чудесни сармички са се получили.Изглеждат наистина прекрасно.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно заради кафявия ориз се спрях на гювеча, Ели - реших да последвам съвета ти! Макар че не за първи път правя сарми в гювеч - всичко в него става много по-вкусно. :)

      Изтриване